Lovitură de stat sau sfârșitul tiraniei? Președintele bolivian, Evo Morales, și-a dat demisia sub presiunea poliției și a armatei

Președintele bolivian, Evo Morales, care a condus țara din 2006, și-a anunțat demisia, numind-o rezultatul unei „lovituri de stat”. Demisia a urmat la scurt timp, după ce Morales a devenit președinte pentru a patra oară, folosind o procedură inconsistentă de numărare a voturilor - deși în 2016 și-a pierdut dreptul de a fi ales în acest post în urma unui referendum desfășurat în Bolivia. Morales a plecat abia după ce poliția și armata s-au alăturat cerințelor opoziției pentru demisia sa, scrie Deutsche Welle.

Foto: https://www.ft.com/

Protestele care au cerut demisia lui Morales au început în Bolivia după alegerile generale din țară, pe 20 octombrie. Aceștia aleg președintele, vicepreședintele, precum și membrii ambelor camere ale parlamentului. Morales a câștigat primul tur, după ce a ales pentru al patulea mandat.

Cu toate acestea, primele rezultate ale numărului de voturi au arătat că Morales nu a fost capabil să obțină avantajul de 10 la sută necesar pentru a câștiga primul tur. Potrivit The New York Times, al doilea tur ar fi putut fi „dezastruos” pentru președintele bolivian, deoarece alți candidați ai opoziției ar fi susținut candidatura principalului său adversar, liderul Partidului Societății Civile și fostului președinte Carlos Mesa

După ce au fost anunțate primele rezultate, personalul comisiilor electorale a încetat să publice numărarea voturilor timp de 24 de ore, fără să dea vreo explicație. Atunci Morales a anunțat victoria în primul tur cu un rezultat de 47% din voturi - cu mai mult de 10% avantaj asupra adversarului, scrie Meduza.

Carlos Mesa nu a recunoscut rezultatele votului, iar președintele a fost acuzat că la falsificat rezultatele. Pe 22 octombrie au început revolte și proteste în țară. Poliția a început să se alăture de partea protestatarilor.

Potrivit The New York Times, acest lucru a fost făcut printre primii de poliția din orașul La Paz. Majoritatea birourilor guvernamentale și reședința președintelui țării se află în acest oraș. La început, poliția a ieșit să protesteze cu măști chirurgicale și bandane care își ascund fețele, dar pe măsură ce protestul s-a extins, nu numai că au început să participe deschis la mitinguri, dar și-au folosit megafonele.

„Aceasta nu este Cuba. Aceasta nu este Venezuela! Aceasta este Bolivia, iar Bolivia va fi respectată ", au strigat protestatarii pe străzile din La Paz.

Pe 10 noiembrie, armata boliviană a început să treacă de partea opoziției.

Williams Kaliman, comandantul șef al Forțelor Armate, i-a cerut lui Morales să demisioneze.

După aceea, președintele din Bolivia și-a anunțat demisia. Carlos Mesa a numit această decizie drept „sfârșitul tiraniei”.

UNIMEDIA amintește că Evo Morales a anunțat ieri despre intenția de a desfășura un nou scrutin pentru alegerea președintelui, exact după trei săptămâni de la alegerile prezidențiale. Totuși, dânsul nu a anunțat o dată concretă.


Pub