Nemerenco: Sunt zeci de cazuri când absolvenți la medicină au fost dați în judecată pentru că nu s-au angajat acolo unde i-a repartizat Ministerul. „Odată ce există decizia de executare judecătorească, ministerul nu mai poate interveni”

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco spune că există zeci de cazuri când absolvenți de la medicină, care au studiat pe bursă, au fost chemați în judecată pentru că nu au mers să muncească acolo unde urma să îi repartizeze Ministerul. Reacția ministrei vine după ce mai mulți absolvenți au semnalat că au pierdut procesele de judecată și ar urma să plăteasca amenzi de peste 200 de mii de lei.

Foto: UNIMEDIA

„Acestea sunt procese vechi, intentate pe timpul fostei guvernări. De când am venit la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu am semnat nici un caz nou. Dimpotrivă, am chemat studenții, am discutat, pe unii am încercat să îi convingem să se angajeze că să evite procesele de judecată. În unele cazuri am putut chiar evita sancțiunile”, a declarat pentru UNIMEDIA ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

Nemerenco spune că este vorba despre zeci de astfel de cazuri, când absolvenți ai Universității de Medicină, care au studiat pe bursă, sunt dați în judecată pentru că nu au mers să lucreze acolo unde urma să îi repartizeze Ministerul Sănătății. „Întrebările trebuie să fie adresate fostei conduceri a ministerului. Din păcate, odată ce există decizia de executare judecătorească, ministerul nu mai poate interveni”, a explicat Ala Nemerenco.

„Dintr-o parte acești absolvenți trebuie să respecte condițiile contractelor, pentru că și orașele și satele mici au nevoie de medici. Dar, totodată, nici nu putem să îi vânăm așa, în timp ce le plătim salarii mizere.Trebuie să existe alte soluții”, spune ministra Sănătății.

Ala Nemerenco a mai declarat că, în ultimele luni, au fost inițiate modificări legislative care ar veni să îmbunătățească situația absolveniților de la medicină, care urmează să fie angajați în sate și orașe mici.

Potrivit raportului pentru cinci luni de activitate a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, publicat astăzi, instituția a transmis către Guvern „modificările legislative pentru majorarea de circa 3 ori a indemnizațiilor unice pentru absolvenții medici și farmaciști (de la 45 mii lei la 120 mii lei) și pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medicale medii (de la 36 mii lei la 96 mii lei) care merg să lucreze în sate și orașe mici”.

Totodată, potrivit raportului, au fost inițiate „modificări la reglementarea și organizarea studiilor prin rezidențiat, astfel încât să beneficieze atât studenții, cât și sistemul medical. Locurile de rezidențiat vor fi împărțite în baza unei concurențe loiale pe post, a rezultatelor studiilor anterioare și nu a unor criterii opace. Proiectul Hotărîrii de Guvern a fost deja trecut prin procedura de transparență decizională”.


Pub