(video) Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificare la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizare Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își va retrage moțiunea de cenzură. Totodată, Maia Sandu a promis că nu va preselecta candidații pentru șefia Procuraturii Generale, până Comisia de la Veneția nu se va expune asupra proiectului de lege.

Foto: UNIMEDIA

„Republica Moldova are nevoie de o justiție funcțională. Din păcate, nu toți politicenii își doresc aceasta. Vrem să asigurăm numirea unui procuror integru în contextul politicului actual. Numirea procurorului de către Guvern este un mecanism folosit în mai multe state. Implicarea Guvernului în acest proces este necesară, mai ales în situația actuală. Chiar dacă prim-ministrul va selecta candidații, decizia finală aparține CSP-lui și președintelui țării. Suntem în impas politic.

Dacă declarațiile PSRM cu privire la dorința de a menține majoritatea parlamentară și acest Guvern sunt adevărate, vin cu o propunere de a ieși din acest impas. După intrarea legii în vigoare, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea, pentru care ne-am asumat răspunderea, spre expertizare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi. Astfel, Guvernul va putea să-și continuie activitatea”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.

În reacție, PSRM a declarat că „unica ieșire din criza politică este să-și retragă proiectul de asumare de răspundere”.

UNIMEDIA amintește că, în cadrul ședinței de vineri a Paramentului, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Asta după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea cu privire la un proiect ce va schimba legea Procuraturii.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a menționat că argumentele precum că asumarea răspunderii de către Maia Sandu ar fi neconstituțională, nu sunt la locul potrivit. Asta pentru că modificarea Legii Procuraturii din septembrie, unde s-a instituit o comisie de preselecție, de către Ministerul Justiției, tot ar fi neconstituțională, însă PSRM a votat-o în plen.


Pub