Șase idei inovative pentru platforma CNA. Rezultatele evenimentului LEGATHON: Hack Corruption

LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People şi-a desemnat învingătorii: cele mai bune idei vor ajuta la semnalarea legilor generatoare de corupţie. Cei 30 de tineri și tinere au surprins membrii juriului cu idei inovative, dezvoltate la un nivel înalt. Trei dintre cele șase echipe înscrise la LEGATHON au ieșit învingătoare, obținând premii de valoare.

Foto: LEGATHON: Hack Corruption

În ultima zi de LEGATHON, participanții au uimit membrii juriului și organizatorii evenimentului prin generarea unor instrumente simple, ușor accesibile și cu un conținut vizual deosebit. Tinerii au explicat și au argumentat ideile implementate și dezvoltate pe parcursul celor trei zile ale hackathonului.

Participanții s-au simțit bine și au fost curioși să vadă proiectele echipelor concurente.

„Noi am prezentat primii, a fost o experiență unică, am primit multe întrebări, atât de la juriu, cât și de la colegii noștri din celelalte echipe. Am încercat să construim totul după ideea stabilită de la început și credem că ne-a reușit să obținem un rezultat bun”, a afirmat Dumitru Albot, participant în echipa „LEGALIZE”.

În total, la LEGATHON au fost prezente șase echipe: iMINTE, RACHETA, ORT, MEGAMINDS, FĂRĂ MÎȚĂ și LEGALIZE, dintre care trei echipe au ieșit câștigătoare, dezvoltând cele mai bune interfețe pentru Centrul Național Anticorupție.

Echipa RACHETA, locul I: „Am lucrat foarte mult pe partea de design, așa cum colegul nostru este un profesionist deja, am reușit să identificăm vizual mecanismul nostru. Totodată, am lucrat mult și pe partea juridică, am venit cu soluții concrete, cu statistică”, a afirmat membrul echipei, Pavel Spatari.

Lidia CHIREOGLO, directoare-adjunctă a CNA a menţionat: „Tinerii sunt viitorul nostru, ei pot aduce schimbările în societate prin ideile nobile și abilitățile deosebite pe care le au. Considerăm că scopul și obiectivele proiectului au fost atinse prin acest hackathon. Le mulțumim tinerilor pentru implicare, ne mândrim cu ei, avem speranța că vom construi împreună un viitor prosper”.

Participanții din echipa iMINTE, fiind încă elevi la liceu au reușit să impresioneze membrii juriului prin simplitatea și minimalismul aplicației lor.

„Ne-am condus după criteriile de evaluare, stabilite inițial și am ales să creăm un design minimalist, bazat pe accesibilitate și logică. Am rămas impresionați de organizarea evenimentului LEGATHON și suntem bucuroși că am reușit să obținut locul II”, au precizat tinerii.

Participanții din echipa câștigătoare cu locul III, MEGAMINDS au apreciat organizarea unui astfel de eveniment pentru tinerii din Republica Moldova și au fost mulțumiți de rezultatul obținut.

„Suntem epuizați și obosiți, dar foarte entuziasmați de tot procesul care a avut loc la LEGATHON, în special ziua de azi. Nici nu ne-am așteptat la asemenea rezultat, motivul cred că a fost faptul că am lucrat unit și am reușit să găsim compromisuri”, ne-a povestit participanta, Nicoleta Dobrioglo.

Sarcina de lucru de la LEGATHON a fost evaluată în baza a șapte criterii stabilite inițial de către echipa de mentori. Experții și specialiștii care au ghidat timp de trei zile participanții la LEGATHON, au fost:

- Nicolae Badareu, PMO, Soft Tehnica;

- Marina Sedlețchi, Business Analyst, Soft Tehnica;

- Nicolae Chiorescu, Technical Lead Designer, Soft Tehnica;

- Vadim Curmei, Șef Adjunct, Direcția Legislație și Expertiză, CNA.

Aceștia au ținut cont de toate aspectele care urmau a fi prezente în mecanismele celor șase echipe. În ultima zi de LEGATHON, membrii juriului și mentorii au evaluat echipele conform unor criterii bine stabilite : design creativ, titlu, design centrat pe utilizator, design consistent, accesibil și implementabil.

Cele trei echipe câștigătoare au primit premii de valoare: Smart Watch, Căști Wireless și Boxe Portabile. La fel și restul participanților s-au ales cu diplome de participare și câte un rucsac smart.

Evenimentul LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People este organizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi contribuie la fortificarea capacităților actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.


// console.log('no ads situation')