Federica Mogherini cere „abținere” și „responsabilitate” din partea tuturor părţilor din Bolivia, pentru a se putea organiza alegeri în mod paşnic

Uniunea Europeană (UE) a cerut luni tuturor părţilor din Bolivia să dea dovadă de „abţinere” şi „responsabilitate” pentru ca ţara să organizeze noi alegeri în mod paşnic, după anunţul demisiei din funcţie a preşedintelui Evo Morales, transmite EFE.

Foto: http://www.federicamogherini.net

„Aş dori să exprim clar dorinţa noastră ca toate părţile din ţară să dea dovadă de abţinere şi responsabilitate, pentru a se ajunge în mod paşnic la noi alegeri” a arătat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, la sosirea la un Consiliu de Miniştri UE, scrie Agerpres.

„Alegeri credibile care să permită poporului bolivian să-şi exprime voinţa democratică”, a continuat aceasta.

Morales a confirmat duminică demisia sa din funcţia de preşedinte după aproape 14 ani la putere, într-un material video filmat într-o locaţie necunoscută, după ce demisese în cascadă mare parte din guvern în faţa valului de proteste din ultimele săptămâni ca urmare a acuzaţiilor de fraudă la alegerile din 20 octombrie.

Tot duminică, Organizaţia Statelor Americane a recomandat într-un raport repetarea primului tur al alegerilor, iar Morales a anunţat că scrutinul va fi organizat cu un organism electoral reînnoit, deoarece şeful statului a acceptat invalidarea membrilor Tribunalului Suprem Electoral.

După ce s-a aflat că alegerile vor fi repetate, Mogherini a cerut „tuturor părţilor, în special autorităţilor, să-şi asume responsabilităţile democratice şi să ia deciziile adecvate care să permită o reconciliere rapidă şi evitarea altor violenţe”.


Pub