Transportatorii din nou la protest. Zeci de șoferi de TIR au blocat traseul Chișinău-Bălți

Un alt protest organizat de transportatori are loc pe traseul Bălți-Chișinău, în apropiere de Sângerei. La acest moment, traseul R-6 este blocat de șoferii de TIR-uri, nemulțumiți de „refuzul privind eliberarea autorizațiilor pentru exportul mărfurilor” de către Ministerul Economiei.

Foto: IPN

Solicitată de UNIMEDIA, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Sângerei, Ina Moscaliuc, a declarat că manifestația a început de la ora 09:00, când 35 de vehicule de mare tonaj au fost parcate pe acostament la ieșirea din municipiul Bălți, pe traseul R-6, în semn de protest față „refuzul privind eliberarea autorizației pentru transportul fructelor”.

Ulterior în jurul orei 13:15, protestatarii, prezenți în număr 100 persoane, au blocat traseul R-6 sistând circulația rutieră a autocamioanelor de tonaj mare. Toți participanții la manifestație au fost preîntâmpinați de către Grupa Operativă și conducerea IP Sîngerei, de consecințele acțiunilor lor.

Potrivit Inei Moscaliuc, protestatarii intenționează să protesteze până la venirea reprezentanților Ministerului Economiei și ai Autorităților Centrale, pentru a le da un răspuns ferm referitor la măsurile întreprinse și soluționarea dolianțelor acestora.

Transportatorii au blocat traseul R-6, din apropiere de orașul Sîngerei / Sursa:IPN

La acest moment traseul este blocat, circulația rutieră fiind întreruptă. Poliția este și acum la fața locului pentru a asigura ordinea publică.

Transportatorii au blocat traseul R-6, din apropiere de orașul Sîngerei / Sursa:IPN

În același timp, Ministerul Economiei și Infrastructurii a venit cu un răspuns ca urmare a unor discuții cu un grup de transportatori care au avut loc la data de 8 noiembrie, anul curent. În răspunsul publicat pe pagina web a MEI, este menționat faptul menționează că eliberarea autorizațiilor de transport nu ține de competența MEI, ci de competența ANTA”.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii pledează pentru transparentizarea procesului consultativ și este de acord cu crearea grupului de lucru pentru modificarea legislației în vigoare. Vom iniția în cel mai scurt timp crearea acestor grupuri de lucru pentru eficientizarea comunicării și soluționarea operativă a problemelor transportatorilor”, se arată în comunicatul MEI.

Aceasta nu este prima oară când transportatorii au ieșit în stradă, nemulțumiți de faptul că nu mai pot obține autorizații de transport.

UNIMEDIA amintește că la data de 1 noiembrie, anul curent, zeci de șoferi de TIR-uri din Republica Moldova au ieșit la protest. Aceștia susțin că nu pot obține autorizație pentru a transporta marfă în Polonia, Rusia, dar și alte țări. Șoferii au parcat autoturismele pe marginea străzilor la Bălți, Edineț, Otaci și Chișinău și spun că vor protesta non-stop, până vor fi auziți de autorități.

De asemenea, amintim că Federația Rusă a oferit, pentru anul 2019, doar 15.000 de autorizații de export pentru transportatorii din Moldova, o cifră prea mică pentru necesitățile reale ale țării noastre, susțin reprezentanții Ministerului Economiei. În urma solicitărilor repetate ale MEI, autoritățile ruse au acceptat, totuși, să mai emită suplimentar de 1.250 autorizații, în trimestrul III al anului curent, însă nici acestea nu sunt suficiente.


Pub