Academia de Ştiinţe a Moldovei a oferit azi premii pentru rezultate valoroase în domeniul științei și inovării. Iată cine sunt premianții

Academia de Ştiinţe a Moldovei a oferit, astăzi, premii pentru rezultate valoroase obţinute în domeniul ştiinţelor vieţii, ştiinţelor exacte şi inginereşti, precum şi pentru promovarea ştiinţei în mass-media. Evenimentul a avut loc în cadrul ședinței solemne a membrilor AŞM şi a comunităţii ştiinţifice din țară, dedicată Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare, informează MOLDPRES.

Foto: moldpres.md/

Cu premiul în domeniul Biologie și ecologie „Alexandru Ciubotaru” a fost distinsă academicianul, profesorul universitar Maria Duca (Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”), pentru ciclul de lucrări „Studii genetico-moleculare aplicate în biotehnologiile moderne de cultivare a florii-soarelui”.

Premiul în domeniul Medicină „Constantin Țîbîrnă” a fost obținut de doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar Viorel Nacu (Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”), pentru ciclul de lucrări „Fenomene de micro-mișcare la interfața implant-os: studiu biomecanic și histomorfometric”.

Doctorul habilitat Eugeniu Alexandrov (Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării) a obținut de Premiul în domeniul Agricultură „Ilie Untilă”, pentru ciclul de lucrări „Genotipuri interspecifici rizogeni de viță-de-vie cu rezistență sporită față de factorii biotici și abiotici”.

Profesorul universitar Ghenadii Korotcenkov, doctor habilitat în științe fizico-matematice (Universitatea de Stat din Moldova) a luat Premiul în domeniul Inginerie „Ion Hăbăşescu”, pentru ciclul de lucrări „Senzori de gaze convertoare termoelectrice pe bază de oxizi metalici”.

Premiul în domeniul Matematică și Informatică „Constantin Sibirschi” i-a revenit doctorului în științe fizico-matematice, conferențiarului universitar Valeriu Ungureanu, (Universitatea de Stat din Moldova), pentru ciclul de lucrări „Teoria Jocurilor și Controlului Pareto-Nash-Stackelberg”.

Premiul în domeniul Chimie „Nicolae Gărbălău” a fost acordat doctorului habilitat în chimie, profesorului cercetător Fliur Macaev (Institutul de Chimie al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării), pentru ciclul de lucrări „Compuși și materiale pentru dezvoltarea medicamentelor și aplicații biomedicale”.

În posesia Premiului în domeniul Fizică „Vsevolod Moscalenco” a intrat membrul corespondent al AȘM, doctorul habilitat în științe fizico-matematice, profesorul universitar Ion Geru (Institutul de Chimie al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării), pentru ciclul de lucrări „Simetria de inversare a timpului: operatori pentru sistemele cu spin”.

Cu Premiul pentru tineri cercetători „Boris Melnic” s-a ales doctorul în științe tehnice Eugenia Covaliov (Universitatea Tehnică a Moldovei), pentru ciclul de lucrări „Modificările biochimice și tehnologice ale nucilor pe parcursul prelucrării și păstrării”.

Premiul pentru promovarea științei în mass-media „Pârghia lui Arhimede” a fost obținut de Andrei Viziru și Nicolae Becciu (Compania Publică Teleradio-Moldova).

Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare este sărbătorită pe 10 noiembrie, la fel ca și Ziua științei în R. Moldova.


Pub