Democrații încă nu au decis dacă vor vota moțiunea de cenzură. Candu: Vom discuta mâine în fracțiune

Fracțiunea Partidului Democrat nu a decis, încă, dacă va vota sau nu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, înaintată de fracțiunea PSRM. Cel puțin așa a declarat deputatul democrat Andrian Candu, pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui Andrian Candu, subiectul privind susținerea moțiunii de cenzură propusă de fracțiunea PSRM în Parlament sau abținerea de la vot se va decide mâine, în cadrul ședinței fracțiunii PD.

Nici chiar președintele fracțiunii, Dumitru Diacov, nu știe cum vor vota democrații mâine, însă declară că votul trebuie să fie unic, din partea acestora, fără niciun fel de divizări: „Trebuie să votăm solidar și să avem un vot comun, unic. Nu pot garanta nimic azi, discuția va fi una serioasă mâine în Parlament, emoțiile vor trece peste limită”, a precizat Diacov în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari.

Pe de altă parte, deputatul Blocului ACUM Mihai Popșoi susține că deține informații potrivit cărora, 10-15 deputaţi democraţi ar fi gata mâine să voteze moţiunea de cenzură a socialiştilor, cu promisiunea că PSRM va crea cu ei o majoritate.

UNIMEDIA reamintește că la 17 octombrie, în debutul ședinței Parlamentului, unde urma să fie prezentat raportului Comisiei de anchetă privind frauda bancară, fracțiunea PD a înaintat o moțiune de cenzură pentru retragerea votului de încredere a Guvernului Maia Sandu. Ulterior, însă, la 7 noiembrie, democrații au anunțat că retrag moțiunea, din motiv că înțeleg că aceasta nu va întruni numărul necesar de voturi.

În aceeași zi, Igor Dodon a anunțat că PSRM pregătește, la rândul său, o moțiune de cenzură, pe care o va înainta în cazul în care șefa Cabinetului de Miniștri, Maia Sandu, va prezenta în Parlament proiectul privind modificări la Legea Procuraturii, adoptat de Guvern cu o zi înainte, proiect ce prevede că, prim-ministrul va fi cel care va înainta o listă scurtă formată din cel puțin doi candidați pentru funcția de procuror general către Consiliul Superior al Procurorilor.

Așa cum Maia Sandu nu a renunțat la proiect și l-a prezentat în Parlament, la 8 noiembrie, în cadrul aceleiași ședințe, fracțiunea PSRM a înaintat moțiunea de cenzură. Ulterior, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că Maia Sandu are la dispoziție 72 de ore pentru a retrage proiectul privind asumarea răspunderii. În caz contrar, va fi investit un alt Guvern sau vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Parlamentul se convoacă mâine în ședință plenară, la ora 10:00, pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu.


Pub