Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT

„Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă sunt doar justificări neinspirate pentru că le este frică de justiție”, a declarat prim-ministra Maia Sandu după înaintarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului de către deputații PSRM. Mai mult, înainte de aceasta, la criticile aduse de Igor Dodon, Maia Sandu a  declarat că Guvernul este ocupat de curățarea țării de scheme de corupție, iar „poate cuiva nu-i place acest lucru și poate de aici sunt anumite supărări”. Socialiștii declară, la rândul lor, că Guvernul Sandu a demonstrat  incapacitatea de a rezolva problemele acumulate, acuzându-l că se face vinovat de eșecul reformei justiției.

Totuși, fără a afecta principiul nevinovăției sau de a da verdicte, presa de investigație a publicat în ultimii ani mai multe investigații cu implicarea exponenților socialiști.

PE LUNG

RISE Moldova: „Banii lui Dodon din Bahamas”

În anul 2016, RISE Moldova a publicat o investigație, în care scria că socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășea cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.

Jurnaliștii au scris că „Exclusiv Media” SRL, a cărui fondator este deputatul PSRM Corneliu Furculiță, a primit un împrumut de 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei) de la firma Westerby Limited, înregistrată în Bahamas. Ulterior, 20 de milioane de lei din acest împrumut ar fi fost scoși cash de pe contul de la Victoriabank al firmei „Exclusiv Media” SRL de către administratorul de atunci Petru Burduja, care acum este deputat PSRM, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

În perioada martie-aprilie 2016, Burduja a motivat în fața funcționarilor băncii faptul că banii ridicați în numerar vor fi folosiți pentru „restituirea ajutorului financiar la persoane fizice”, dar și acordarea împrumutului pentru necesitățile curente ale împrumutatului. Din documentele analizate de reporterii RISE Moldova reieșea că banii au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor. Acestea au primit sume „rotungite”: între 300.000 și 500.000 de lei.

Corneliu Furculiță, proprietarul Exclusiv Media SRL, a împrumutat de la compania sa 6,5 milioane de lei în baza a 13 contracte de împrumut, toate a câte 500.000 de lei, semnate în perioada aprilie – mai 2016.

„Alături de Furculiță, în „platforma împrumuturilor” apărea și deputatul socialist Vladimir Odnostalco. Potrivit contractului din 22 aprilie 2016, Odnostalco a împrumutat de la Exclusiv Media SRL suma de 500. 000 de lei. Anterior, în  trei ani, el a donat partidului 350.100 lei.

Vasile Bolea, deputat PSRM, cunoscut mai ales ca jurist al Fundației „Soluția” – fondată de Igor Dodon, a donat partidului 184.500 lei. Numele său figura în contractul de împrumut 11 aprilie 2016, prin care urma să obțină 500.000 lei de la Exclusiv Media SR”,  se mai arăta în investigație.

După apariția investigației, Corneliu Furculiță a scris pe Facebook că tranzacțiile vizate în investigație sunt legale: „Toate tranzacțiile financiare ale companiilor vizate sunt în perfect acord cu legislația națională și internațională”.

„Exclusiv Media” a acționat RISE Moldova în judecată pentru defăimare. Prima instanță a dat câștig de cauză companiei, dar jurnaliștii au contestat decizia la Curtea de Apel. Ulterior însă, și Curtea de Apel, dar și Curtea Supremă de Justiție au respins apelurile lor. Astfel, pe 9 ianuarie 2019, directorul RISE Moldova Iurie Sanduța a depus plângere la CtEDO.

De notat că la începutul lunii noiembrie 2019, potrivit Realitatea.md, deputatul Blocului ACUM Iurie Reniță a anunțat că Procuratura Anticorupție va iniția o investigație care va stabili dacă, într-adevăr, PSRM a folosit bani din off-shore pentru campania electorală prezidențială din 2016, în urma căreia Igor Dodon a devenit șef de stat.

RISE Moldova: Afaceri offshore la sediul socialiștilor

Tot în 2016, RISE Moldova publica o investigație, în care arăta că sediul central din Chișinău al Partidului Socialiștilor a fost în trecut proprietatea unei companii din Cipru, ai cărei beneficiari finali se ascundeau în spatele a două companii offshore implicate în scandalul Panama Papers. În Moldova, compania cipriotă a fost reprezentată de familia deputatei Alla Dolință.

Potrivit investigației, imobilul din strada Lazo 25, unde era amplasat sediul central al PSRM, aparținea Allei Dolință, printr-o firmă reprezentată de aceasta. „Imobilul de peste 800 de metri pătrați, evaluat de Cadastru la șase milioane de lei, se afla în proprietatea familiei Dolință încă din octombrie 2007, prin intermediul companiei Foradex Plus. În februarie 2009, Igor Dolință, fondatorul Foradex-Plus, decide să treacă biroul de pe strada Lazo în proprietatea companiei Vesma-Teh, al cărei unic fondator era atunci soția sa, Alla Dolință. Două luni mai târziu, în aprilie 2009, Alla Dolință cedează 99% din capitalul social al Vesma-Teh offshore-ului cipriot HB Strenton Limited. Compania cipriotă este fondată de alte două companii offshore: Stateco (Nominees) Limited şi Stateco (Trustees) Limited, care apar în documentele Panama Papers. Acum, unic fondator al Vesma-Teh este fiica socialistei, Irina Dolință, care a preluat acțiunile de la compania offshore HB Strenton Limited”, au scris atunci jurnaliștii.

RISE Moldova: Investiții „socialiste”pe piața gazelor

În 2018, RISE Moldova dă publicității o nouă investigație, unde arătau că două mari companii de pe piața gazelor lichefiate din Republica Moldova au fost cumpărate de persoane afiliate conducerii Partidului Socialiştilor. Preluarea afacerilor cu gaz lichefiat a avut loc în perioada când activitatea celor două companii era sub lupa Consiliului Concurenței, acestea fiind bănuite de trucarea unei licitații publice în valoare de circa 4 milioane de lei. La mijlocul lunii decembrie 2017, Consiliul Concurenţei anunța că a finalizat investigația privind încălcarea legislației concurențiale de către companiile Dominic SRL şi Comerţ-Gaz SRL. Consiliul a constatat că acelea au încheiat un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la o licitație publică organizată de Regia Autosalubritate din Chişinău în ianuarie 2016.

În investigație se arăta că la finele lunii septembrie 2017, în perioada când CC încă își defăşura investigaţia, firma Dominic SRL, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața gazului lichefiat din Republica Moldova, a fost preluată de Irina Dolință, fiica deputatei socialiste Alla Dolinţă și membră a Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin intermediul Combar-Plus SRL, companie pe care, oficial, Irina Dolință o cumpărase de la Unitrees Investments, un offshore cipriot reprezentat de tatăl său, Igor Dolință. Exact după aceeași schemă tânăra a preluat anterior și Vesma-Teh SRL, o altă companie a familiei Dolință de la care PSRM închiria sediul său central din Chișinău.

Ziarul de Gardă: Afacerile de familie şi interesele ascunse ale noilor deputaţi. Schemele oamenilor lui Dodon

Ziarul de Gardă a publicat în 2015 o investigație în care menționa numele actualului deputat socialist Oleg Teterea. Pe atunci era administratorul SRL Hun­ter Elit Club, despre care presa a scris că ar fi afiliată intereselor actualului președinte Igor Dodon. „În 2008, pe când Igor Dodon era ministru al Economiei, compania a reu­şit să aren­de­ze 168,7 hectare de pădu­re în Călă­ra­şi, Oco­lul Sil­vic Bra­vi­cea, cu doar 315 lei anu­al pen­tru un hectar. Regu­la­men­tul pri­vind aren­da fon­du­lui fores­ti­er a fost pre­gă­tit şi apro­bat de Vasi­le Tar­lev, pe atun­ci pre­mi­er, şi Igor Dodon, minis­tru al Eco­no­mi­ei şi Come­rţu­lui, în febru­a­rie 2008, cu doar o lună îna­in­te ca firma Hun­ter Elit Club să fie înre­gis­tra­tă”, subliniau reporterii.

Mai târziu, în august 2017, reporterii portalului Anticoruptie.md scriau că firma Hunter Elit Club SRL încerca să obțină, prin judecată, recuperarea unei datorii în valoare de peste 24 de milioane de lei de la Fabrica de conserve din Călărași. „Compania a explicat în instanță că aceste datorii au fost acumulate după ce, în 2008, Fabrica de conserve din Călărași a împrumutat zece milioane de lei de la Oleg Teterea. Banii urmau să fie rambursați până la 13 august 2010. Cu doar câteva luni înainte de asta, în aprilie 2010, Teterea a cesionat această creanță companiei Hunter Elit Club, cu toate drepturile de revendicare a banilor de la Fabrică. Anterior, Teterea a fost o perioadă administrator al Hunter Elit Club”.

Potrivit portalului, pentru că fabrica nu își onorase obligațiile de rambursare a împrumutului, în iulie 2011, firma, care era acționară la Fabrica de conserve din Călărași, a semnat cu ultima un acord adițional la contractul de împrumut din 2008, obligând întreprinderea să-i plătească o penalitate de 0,1 % din suma restantă a datoriei pentru fiecare zi de întârziere. „Astfel, în baza acestor penalități, datoria, care în 2011 era de şapte milioane de lei (o parte din bani fuseseră deja restituiți – n.r.), a generat pretenții financiare suplimentare de peste 11 milioane de lei”, menționau jurnaliștii.

A intrat în atenția Comisiei Naționale de Integritate pentru că a cheltuit de 19 ori mai mult decât a câştigat

Actualul deputat socialist Radu Mudreac a intrat în „Topul demnitarilor publici care au donat mai mult decât au câştigat”, realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă în 2017.

Anticoruptie.md menționa că acesta se plasa pe locul patru în această listă, înregistrând o diferență de 167.906 lei între veniturile declarate și donațiile făcute. În urma unui control efectuat de Comisia Națională de Integritate, s-a stabilit că, la 19 noiembrie 2014, SA Horus a încasat de la Maia Mudreac, soția deputatului, 840.950 de lei, pe când venitul familiei la această dată constituia doar 53.106 lei. Comisia Națională de Integritate a mai constatat că veniturile familiei Mudreac în 2014 au fost de 19 ori mai mici decât cheltuielile pe care le-au suportat cei doi soți.

La începutul anului curent, de asemenea, publicația Timpul publică un articol, în care se arată că nici o instituție de control nu a catadicsit să verifice proveniența banilor din care parlamentarul socialist Radu Mudreac și-ar fi ridicat un centru comercial în inima Capitalei. „Potrivit datelor ÎS „Cadastru”, pe terenul cu suprafața de 0,059 hectare pe care a crescut centrul comercial „Grad”-ul, s-a aflat anterior un centru de cultură și agrement și alte patru construcții, care până în anul 2011 aparțineau firmei „Rândunica-Harnică”. La finele acelui an, pe 24 noiembrie, aceste imobile au fost cumpărate de firma „Gradioni”, condusă de medicul veterinar Radu Mudreac. Sediul juridic al SRL-ului se află în apartamentul medicului din sectorul Buiucani al capitalei, iar numărul de telefon mobil al acestuia este afișat pe Internet ca și telefon al firmei. Tot el este unul dintre fondatorii „Gradioni”, împreună cu Victor Jora, celor doi revenindu-le câte jumătate din cota de participare de 5400 de lei. În CV-ul său, încercând probabil să ascundă faptul că a fost șomer timp de un an, Mudreac a indicat că el conduce „Gradioni” din anul 2010. În realitate, firma a fost fondată pe 18 octombrie 2011, cu doar o lună înainte de a cumpăra imobilele de pe str. Tighina 46”, se arăta în articol.

A fost menționată în Kroll I, dar a dispărut în Kroll II

Înainte de alegerile parlamentare, Investigații.md menționa că „lidera PSRM Zinaida Greceanîi a fost acuzată de presă că s-ar regăsi printre beneficiarii de credite neperformante de la Banca de Economii”.

Anticoruptie.md a scris că în primul raportul Kroll se menționează o firmă controlată de soțul Zinaidei Greceanîi printre cele cu credite neperformante la BEM.

„În anul 2008, pe când Zinaida Greceanîi era încă ministru al Finanțelor, instituție responsabilă de pachetul de acțiuni ale statului la Banca de Economii, fabrica de vin din Cojușna, în consiliul de directori al căreia se afla soțul Zinaidei Greceanîi, Alexei Greceanîi, a luat un credit de la BEM în valoare de 1,63 de milioane de euro și 500.000 de dolari. În 2010, fabrica a intrat în faliment. Un an mai târziu, în 2011, o companie privată, Alsvit-print, a răscumpărat bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit, contractat de firmă de la BEM, în valoare de 40 de milioane de lei. Firma Alsvit-print oficial era fondată de o companie off-shore, Handows Trading. Există însă documente oficiale care demonstrează că beneficiar al acestei companii străine este Alexei Greceanîi”, se arată în articol.

Totuși, compania soțului speakerului Zinaida Greceanîi nu se regăsește în raportul Kroll 2. Familia doamnei Greceanîi nu a fost implicată în delapidările de la BEM. Acest lucru a fost confirmat și de organele de anchetă”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.