Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului. Pentru depășirea impasului politic, prim-ministra a propus ca socialiștii să-și retragă moțiunea, iar după intrarea în vigoare a legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, aceasta să fie trimisă spre expertizare Comisiei de la Veneția. În schimb, ea nu va propune candidaturi la funcția de procuror general până la publicarea avizului Comisiei de la Veneția. Pe de altă parte, deputații socialiști au decis să respingă propunerea, declarând că singura ieșire este retragerea de către Guvernul Maiei Sandu a proiectului de lege privind procuratura, pentru care și-a asumat răspunderea.

În condițiile în care fiecare dintre părți și-au menținut poziția și nu s-a ajuns la un compromis, Biroul Permanent al Parlamentului a decis ca pe 12 noiembrie va avea loc ședința Legislativului unde se va dezbate moțiunea de cenzură. Ședința va avea loc pe fondul unui miting de susținere a Guvernului Sandu.

PE LUNG

Maia Sandu: Sarcina mea este să întorc oamenilor încrederea că în Moldova se poate face dreptate

Prim-ministra Maia Sandu a declarat în cadrul unui briefing de presă că Republica Moldova are nevoie de o justiție funcțională, iar din păcate nu toți politicienii își doresc o astfel de justiție. Potrivit ei, o atare justiție nu este posibilă cu un procuror general cu probleme de integritate și asupra căruia planează riscul de a îndeplini comenzi politice. „Vrem să asigurăm numirea unui procuror integru în contextul politic actual și acest lucru nu este deloc ușor”, a menționat premierul, care a lansat o propunere de compromis socialiștilor.

„După intrarea legii în vigoare, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția”.

Ea și-a asumat public angajamentul să nu propună lista scurtă cu candidaturi la funcția de procuror general până la publicarea avizului Comisiei de la Veneția. Astfel, Guvernul își va putea continua activitatea, a adăugat ea. În final Maia Sandu a declarat că în calitate de premier sarcina sa este să întorc oamenilor încrederea că în Moldova se poate face dreptate și va lucra în continuare pentru acest obiectiv.

PSRM: Singura cale de ieșire din criza este retragerea proiectului de lege

După ședința fracțiunii, deputatul PSRM, Vasile Bolea, a menționat că poziția Partidului Socialiștilor rămâne aceeași: singura cale de ieșire din criza este retragerea proiectului de lege privind asumarea răspunderii Guvernului.

În caz contrar, inițiativa PSRM privind moțiunea de cenzură asupra Guvernului Maia Sandu va fi discutată la următoarea ședință a Parlamentului.

„Noi am examinat propunerea doamnei Maia Sandu. Faptul că a venit cu această inițiativă vorbește despre un singur lucru: nu a existat niciun motiv pentru a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului. Atât Constituția, cât și alte legi prevăd clar în cazul în care se asumă această responsabilitate. Inițiativa Maiei Sandu de astăzi arată încă o dată că nu a fost nicio urgență pentru a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe modificarea Legii Procuraturii”.

Totodată, potrivit lui, Comisia de la Veneția nu face o examinare a legilor care au intrat în vigoare, ci examinează proiectele de lege care urmează a fi adoptate de Parlamentele țărilor suverane.

Ce spun experții

Reprezentantul permanent al R.Moldova la Comisia de la Veneția și fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase însă a declarat pentru Deschide.md că Partidul Socialiștilor induce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare.

„Chiar în perioada când am fost președintele Curții, eu am cerut opinia Comisiei de la Veneția privind Legea simbolicii comuniste care era intrată în vigoare și am obținut acel aviz. La fel, unele modificări la Codul Electoral, ce țin de pragul de reprezentare, au fost examinate după votarea în prima lectură. Totuși, preferabil e să fie înainte, pentru a evita niște situații mai delicate”.

Politologul Victor Juc a declarat că problema dintre cele două părți „nu este de fond, ci de formă”, iar socialiștii au fost frustrați că nu au fost informați despre inițiativa Guvernului. „Problema a fost ridicată sus, la rang de absolut și acum avem un joc de nervi – care pe care. Dacă cineva cedează va fi acuzat de slăbiciuni. Și acum ambele părți trebuie să cedeze”, a menționat el.

Totuși, potrivit expertului, pe ultima sută de metri ar mai există o soluție de compromis: – 1. Guvernul își retrage proiectul pentru care și-a asumat răspunderea, 2. în mod automat PSRM își retrage moțiunea de cenzură, 3. Guvernul înregistrează amendamentul Legii cu privire la Procuratură în Parlament, iar comisia juridică o examinează imediat.

Victor Jc a opinat că dacă moțiunea se va dezbate în Parlament, aceasta va trece ușor. „ PDM este în opoziție, Partidul ȘOR este în opoziție, iar rolul opoziției este să speculeze orice moment. Nu văd argumente pentru care democrații ar susține acest Guvern, mai ales că anterior au declarat că este unul incompetent”, a menționat el.

Ce urmează

Guvernul se întrunește mâine dimineață într-o ședință, care va începe la ora 08:00, pe agendă fiind incluse 15 chestiuni care țin de probleme curente. La ora 10:00, va avea loc ședința plenară a Parlamentului, la care se va dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Tot la ora 10:00, în fața Parlamentului, va avea loc un miting de susținere a Guvernului Sandu și a reformelor în justiție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.