Linkuri accesibilitate

Bella ciao (Tom Waits & Marc Ribot)


Bella ciao (Tom Waits & Marc Ribot)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:53 0:00


„Bella ciao” (la revedere, frumoaso!) este un cântec popular italian transformat într-un imn al rezistenței anti-fasciste în Italia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a devenit mai apoi un imn internațional al libertății și rezistenței anti-totalitare.

Melodia originală se intitula „Alla mattina appena alzata”, avea un text diferit, și era cântată ca un protest împotriva condiților grele de muncă ale femeilor care pliveau plantațiile de orez din nordul Italiei, la sfîrșitul secolului 19, începutul secolului 20.

Una din cele mai recente reinterpretări ale acestui cântec îi aparține lui Tom Waits (voce) și lui Marc Ribot (ghitară), și apare pe albumul „Songs of Rezistance 1942 - 2018”, lansat de Marc Ribot la sfîrșitul lui 2018. E vorba de o colecție de cântece anti-totalitare în care Marc Ribot este acompaniat de 11 artiști invitați.

Varianta oficială de pe YouTube a lui „Bella ciao” e acompaniată de un video în regia lui Jem Cohen, care a pus laolaltă imagini de la protestele din America împotriva politicii anti-imigraționiste a președintelui Statelor Unite Donald Trump.

Puteți vedea acel video în versiunea pentru internet a acestui articol. Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG