Comisia juridică a Parlamentului a examinat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Litvinenco susține că ședința a fost convocată neregulamentar

Anticoruptie.md
11/11/2019

Comisia juridică, numiri și imunități s-a întrunit în ședință luni pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, înaintată de socialiști. Se întâmplă după ce, în ședința de vineri a Parlamentului, speakerul Zinaida Greceanîi a declarat că membrii Comisiei au la dispoziție 72 de ore pentru a elabora un raport pe marginea moțiunii. Președintele Comisiei, Sergiu Litvinenco, susține că ședința Comisiei nu a fost convocată conform regulamentului.

Comisia a emis un aviz consulativ asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, și nu un raport, așa cum se invoca în ședința de vineri a Parlamentului. „Noi suntem în fața unui prim precedent, când este depusă o moțiunea de cenzură ca urmare a unei angajări de răspundere. Regulamentul prevede că dezbaterea moțiunii de cenzură se face conform regulilor de dezbatere a moțiunii simple. Comisia juridică, de obicei, emite un raport consultativ Parlamentului, exclusiv referitor la respectarea procedurii”, a declarat deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

La rândul său, Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei, a menționat că legea nu prevede necesitatea vreunui raport al comisiei juridice în cazul moțiunilor de cenzură. În același timp, parlamentarul a punctat, într-o postare pe o rețea de socializare, că ședința Comisiei a fost convocată cu încălcarea regulamentului.

Tot pe parcursul zilei de luni se va întruni în ședință și Biroul permanent al Parlamentului, pentru a stabili data ședinței plenare când va fi dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Amintim că deputații socialiști au depus vineri, în Parlament, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru promovarea unui proiect de lege privind modificarea Legii Procuraturii, care prevede o nouă procedură de numire a procurorului general. 

Deputații socialiști au acuzat Guvernul Sandu de faptul că ar încerca să controleze politic procuratura. Maia Sandu, la rândul său, a declarat că prin modificarea Legii Procraturii, prin care candidaturile la funcția de procuror general vor fi propuse  de către prim-ministru Consiliului Superior al Procurorilor, se înfăptuiește reforma justiției.  

Anticoruptie.md
11/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii