Reacția socialiștilor după propunerea Maiei Sandu: „Singura soluție este să-și retragă proiectul privind asumarea răspunderii”

Anticoruptie.md
11/11/2019
Foto: captură privesc.eu

Socialiștii insistă că singura soluție de depășire a crizei politice este ca Maia Sandu să-și retragă proiectul prin care și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Deputatul socialist Vasile Bolea a afirmat luni, în cadrul unui briefing de presă, că prim-ministra mai are timp să-și retragă proiectul, în caz contrar, la următoarea ședință a Parlamentului se va dezbate moțiunea de cenzură.

„Fracțiunea PSRM reiterează ideea pe care am lansat-o săptămâna trecută. Singura ieșire din criza politică provocată de prim-ministra Maia Sandu este să-și retragă proiectul de asumarea răspunderii. În caz contrar, la următoarea ședință a Parlamentului va fi dezbătută moțiunea de cenzură depusă de PSRM. Am analizat propunerea Maiei Sandu. Faptul că dumneaei a venit cu această propunere prin care solicită ca noi să ne retragem moțounea de cenzură și ea se angajează să nu propună deocamdată lista scurtă de candidați la funcția de procuror general, să expedieze legea la Comisia de la Veneția vorbește despre un singur fapt - că nu a existat nicio urgență în vederea asumării răspunderii Guvernului pe proiectul de modificare a Legii Procuraturii. Și Constituția țării, și mai multe hotărâri ale Curții Constituționale vorbesc despre un singur lucru - această procedură, de asumare a răspunderii Guvernului față de un proiect de lege, are la baza sa maximă celeritate și urgență pentru luarea unei decizii atunci când există unele situații in extremis”, a punctat Vasile Bolea. Totodată, potrivit acestuia, Comisia de la Veneția nu examinează și nu avizează legi care au intrat în vigoare, ci proiecte de legi care urmează a fi adoptate. 

Prim-ministra Maia Sandu a propus o soluție pentru ca Partidul Socialiștilor să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, înaintată în ședința de vineri a Parlamentului. Astfel, potrivit ei, modificările la Legea Procuraturii, pentru care Executivul și-a asumat răspunderea, vor fi expediate pentru expertizare Comisiei de la Veneția. Prim-ministra a dat asigurări că nu va expedia Consiliului Superior al Procurorilor lista scurtă de candidați la funcția de procuror general până nu va primi avizul Comisiei. Declarațiile au fost făcute luni în cadrul unui briefing de presă.

Amintim că deputații socialiști au depus vineri, în Parlament, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru promovarea unui proiect de lege privind modificarea Legii Procuraturii, care prevede o nouă procedură de numire a procurorului general. 

Deputații socialiști au acuzat Guvernul Sandu de faptul că ar încerca să controleze politic procuratura. Maia Sandu, la rândul său, a declarat că prin modificarea Legii Procraturii, prin care candidaturile la funcția de procuror general vor fi propuse  de către prim-ministru Consiliului Superior al Procurorilor, se înfăptuiește reforma justiției.  

Guvernul Sandu și-a asumat, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Modificările la Legea Procuraturii au următorul conținut: „În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează, conform procedurii aprobate potrivit alin.(3), cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.”

Anticoruptie.md
11/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii