Trei parlamentari pro-democrație, arestați în Hong Kong

Poliţia din Hong Kong a anunţat sâmbătă că a arestat trei parlamentari pro-democraţie şi le-a cerut altor patru să se prezinte la comisariat pentru a fi plasaţi în stare de arest, transmite AFP.

Foto: https://www.straitstimes.com/

Politicienii respectivi sunt acuzaţi de violenţe în parlament comise în luna mai, înainte ca lidera executivului local Carrie Lam să încerce promovarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală, scrie Agerpres.

Acest proiect de lege a provocat primele manifestaţii în urmă cu cinci luni. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai mare, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

Parlamentarii arestaţi riscă până la un an de închisoare.

Unul dintre parlamentarii convocaţi, Lam Cheuk-ting, a anunţat că nu se va prezenta la poliţie „Dacă mă acuzaţi că am încălcat legea în parlament, atunci veniţi şi arestaţi-mă! Vă aştept”, le-a transmis Lam Cheuk-ting autorităţilor, într-o conferinţă de presă.

Protestele din Hong Kong au început în data de 9 iunie. După câteva săptămâni, şefa executivului Carrie Lam a cedat în faţa uneia dintre revendicările demonstranţilor, anunţând la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat, măsură aprobată miercurea trecută (23 octombrie) şi de parlament.

Totuşi, Lam nu a reuşit să reducă nemulţumirile demonstranţilor, care solicită o anchetă independentă şi transparentă cu privire la violenţele poliţiei şi la reforma electorală.


Pub