Satul Regina Maria - o perlă de lângă Soroca. Singura localitate numită în cinstea Majestății Sale din tot Ținutul românesc

Legenda localității cu nume de regină, situată la doar 18 km de orașul Soroca, este una plină de mister. Aproape fiecare generație are versiunea proprie despre numele pe care îl poartă acest sat– Regina Maria. Toate istorioarele ne aduc, în final, pe același drum și toți ne spun, într-un glas – satul poartă cu mândrie numele Reginei Maria de România.

Foto: Oleg Nastas

„Primul om care s-a născut în Regina Maria, în 1924, a fost tatăl meu, Constantin Tăbîrță”

„După spusele tatălui meu, născut în satul Regina Maria în 1935, pe timpuri, în acest loc erau mai multe stâni. Ciobenii erau din satele din împrejurimi. Pentru a nu face atăta drum, aceștia au decis să-și construiască aici case, aducându-și cu ei și familiile. Băștinașii, neavând lemn pentru case, au scris o rugăminte Alteței Sale, Regina Maria să le acorde ajutor. Solicitarea le-a fost auzită și oamenii au primit materiale de construcție și lemn pentru case. Fericiți, locuitorii și-au numit sătucul în cinstea Reginei Maria”, a povestit, pentru UNIMEDIA, un fost rezident al localității, Vasile, în vârstă de 46 de ani, care a plecat de acolo după 1991.

Satul Regina Maria / Sursa:Unimedia

„Regina Maria a oferit ajutor, diferite materiale de construcție, pentru a fi ridicate primele case din localitate. De aceea, oamenii au numit localitatea în cinstea Alteței sale. Această versiune o cunosc de la bunici”, susține și o tânără din sat, Angela, în vârstă de 23 de ani.

Marina, o altă tânără de 22 de ani, are însă o altă versiune a legendei. „Câțiva oameni săpau o fântână la marginea satului, dar nu mai găseau apa. S-au chinuit așa mai multe zile, până când Regina Maria a trecut cu trăsura și s-a oprit acolo și le-a urat „Doamne ajută!”. După ce ea a plecat, oamenii au dat de apă, iar această reușită i-a făcut pe săteni să pună numele satului în cinstea Reginei Maria a României”, povestește Marina.

Un alt locuitor afirmă că pe aceste meleaguri a trecut Ferdinand I Întregitorul, împreună cu Regina Maria, iar după această vizită, localnicii au pus numele sătucului în cinstea Reginei Maria.

„Eu știu că satul s-a format în 1921. Primii care au venit în acest sat au fost șase familii din Hristici: Matei Tăbîrță, Grigore Ghervas, Ion Tanas, Michea Ghervas, și altele două. Satul se numește în cinstea Reginei Maria, pentru că ea le-a oferit ajutor să-și construiască locuințele. Din păcate, în sat nu a mai rămas nicio casă din acea perioadă, toate s-au dărâmat”, ne-a povestit Iulia Stepanciuc, o femeie în vârstă de 70 de ani.

„Să vă mai spun un secret, tatăl meu, Constantin Tăbîrță a fost primul om care s-a născut în Regina Maria, în 1924”, a dezvăluit Iulia Stepanciuc.

„Satul a fost fondat în 1922. Primele patru sau șase familii vin din satul Hristici. Cum pe atunci era după război, familiile erau sărace. Așa au decis să scrie Reginei scrisoare pentru a cere ajutor, iar Regina Maria le-a oferit lemn pentru construcția primelor case. A fost pe la noi și Principele Radu, și Principele Nicolae. Au fost uimiți că avem așa localitate cu toponim regal. Este unică în Republica Moldova și în România ”, ne-a povestit Ion, în vârstă de 52 de ani.

Biserica din satul Regina Maria / Sursa:Unimedia

Potrivit datelor istorice, satul Regina Maria a fost întemeiat, oficial, în 1922. Acesta a apărut ca urmare a procesului de colonizare internă a pământurilor din perioada reformei agrare, care a avut loc în anii 1918-1924.

„În acea perioadă era foarte prestigios ca localitățile să fie numite în numele unui erou român sau a unei personalități, iar Ferdinand I a venit ca eliberatorul de țarism și toți își doreau să aibă legătură cu familia Regală. Astfel, atât versiunea oficială, cât și cea legată de o probabilă vizită a Reginei Maria sunt corecte”, spune Cătălina Plinschi, studentă în anul IV la facultatea de istorie a Universității de Stat.

„În 1922, Regina Maria a României, fiind într-o vizită pe aceste ținuturi, pe la Bălți, pe la Soroca...acest lucru s-a auzit, iar un băiat mai curajos a apelat la Regină, scriindu-i o scrisoare, prin care i-a cerut ajutor la construcția caselor. Regina Maria le-a oferit lemn pentru primele case, cu o singură rugăminte din partea Alteței Sale - de a face un așezământ clar, iar satul să aibă acces la drumurile principale. Pentru a realiza acest obiectiv, a venit un arhitect de la București, care a proiectat drumurile satului Regina Maria”, povestește primarul satului, aflat la cel de-al treilea mandat, Oleg Nastas.

De la Regina Maria la Kotovsk și înapoi. „Familia Regală a aflat de comuna Regina Maria printr-o scrisoarea trimisă de mine”

În perioada sovietică, localitatea a purtat un alt nume, Kotovsk, iar la „Regina Maria” s-a revenit abia la 22 ianuarie 1992, iar legăturile cu Familia Regală s-au pierdut.

„Familia Regală a aflat de la mine, în 2013, despre existența unui asemenea ținut în Republica Moldova. Am trimis o scrisoare, prin care i-am invitat încoace, la noi și le-am spus că ne dorim să colaborăm. Domniile Lor au răspuns solicitărilor și au trimis aici, mai întâi, niște consilieri de la Casa Regală, am făcut cunoștință, le-am spus cine suntem. După asta, Familia Regală a organizat și un concert de Hramul satului, la care au venit interpreți de prin zona Ardealului”, povestește cu mândrie primarul Oleg Nastas.

Principele Radu în vizită / Sursa:Unimedia

În octombrie 2013, sătucul de lângă Soroca, ce poartă nume de regină, a fost vizitat de Alteța sa Regală, Principele Radu. Iar în februarie 2015, Principele Radu a revenit cu o vizită în sat, fiind însoțit, de această dată, și de Nicolae, nepotul regelui Mihai I.

Crucea Casei Regale / Sursa:Oleg Nastas

Crucea Casei Regale a Romaniei s-a instituit prin ordinul Majestății Sale Regele Mihai I. Conform regulamentului, decorația se acordă unor membri ai Casei Majestății Sale sau colaboratorilor Casei Regale a României.

„Am stabilit o colaborare frumoasă cu Familia Regală, în anul 2015 am fost decorat cu Crucea Regală a României. Am fost invitat de multe ori încolo. I-am invitat și pe Altețele Lor la noi”, ne-a spus primarul Oleg Nastas.

Oleg Nastas decorat de Casa Regală / Sursa:Unimedia

Planuri pentru următorii patru ani

În timpul mandatelor sale de primar, Nastas spune că a reușit să modernizeze localitatea. Au fost iluminate străzile, renovată grădinița, școala și căminul cultural, a demarat construcția unui apeduct, a construit teatrul de vară. Planurile de viitor sunt însă mărețe, iar Familia Regală a promis să ajute localitatea.

„Până la moartea Regelui Mihai I, Domniile Lor ne-au promis ajutor pentru asfaltarea integrală a comunei. Vom colabora și în acest sens. Acum vreau să fac un parc în cinstea Familiei Regale. Am o casă în centrul satului, pe care vreau să o cumpăr, iar în locul ei voi face un scuar. Când au fost la noi, Altețele lor Regale ne-au adus bustul Reginei Maria, dar el poate fi instalat doar în interiorul unei încăperi. Eu vreau să-i fac matrița și să îl torn din beton, exact cum e el, ca să-l pot inaugura afară, pe alee”, a promis Nastas.

Potrivit datelor statistice, în Regina Maria locuiesc aproximativ 670 de oameni.

Cine a fost Regina Maria a României

Regina Maria a României s-a născut la 29 octombrie 1875, în Marea Britanie. A fost principesă de coroană și a doua regină a României, soția lui Ferdinand I și mama lui Carol al II-lea. A fost una din reginele cele mai iubite de popor și de armată, fiind una din figurile cheie în perioada primului Război Mondial. A murit în România, la 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor din Sinaia.


Pub