Bolivia: După trei săptămâni de la alegerile prezidențiale, Evo Morales a anunțat desfășurarea unui nou scrutin pentru alegerea președintelui

Decizia președintelui bolivian, Evo Morales, a fost luată ca urmare a protestelor ce au avut loc după anunțarea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, scrie The Guardian.

Foto: https://www.theguardian.com/

„Am decis să organizez noi alegeri, astfel încât bolivienii să poată alege în mod democratic noi autorități, inclusiv noi lideri politici", a spus Morales. Actualul președinte nu a numit data noilor alegeri, scrie Meduza.

De asemenea, Morales și-a anunțat intenția de a schimba componența Tribunalului Electoral Suprem (așa-numita comisie electorală centrală din Bolivia).

Alegerile generale anterioare din Bolivia au avut loc pe 20 octombrie. La ele, Evo Morales a câștigat 47% din voturi, principalul său adversar Carlos Mesa - 36,5%. Diferența lui Morales față de contracandidatul său cu mai mult de 10 puncte procentuale a permis să nu se organizeze al doilea tur de alegeri.

Morales este suspectat că a falsificat rezultatele alegerilor. În Bolivia, au izbucnit proteste în masă și revolte, care au ucis cel puțin trei persoane. În mai multe orașe boliviene, poliția s-a alăturat protestatarilor.

La 10 noiembrie, Organizația Statelor Americane (OEA), care a verificat numărul voturilor la ultimele alegeri generale din Bolivia, a solicitat anularea primului tur și stabilirea unei noi date de votare.

Evo Morales a condus Bolivia din 2006.


Pub