Visul și luptele lui Martin Luther King

PE SCURT

Fost pastor american de culoare, Martin Luther King este cel mai cunoscut luptător pentru drepturile civile ale afro-americanilor. El a organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului de vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani.

În timpul unui marș pentru libertate (28 august 1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri: I have a dream. El a fost cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1964 pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus efortul în lupta împotriva sărăciei. 

PE LUNG

În 1954, pe când avea 25 de ani, Martin Luther King a devenit pastor la biserica baptistă din Dexter Avenue, în Montgomery, Alabama. În 1955, în Montgomery, Alabama, începe o campanie politică și socială împotriva segregării rasiale din transportul public, mai ales în autobuze, de unde și denumirea protestului-maraton, Montgomery Bus BoycottProtestul a fost declanșat de arestarea Rosei Parks, o americancă de culoare care a refuzat să cedeze locul unui alb în autobuz. Aceasta s-a întâmplat pe 1 decembrie 1955. Patru zile mai târziu, Rosa este condamnată și impusă să plătească o amendă. Anume atunci intră în scena socială Martin Luther King. El lansează o campanie de protest care a durat 381 de zile. Perioada a fost foarte tensionată: King a fost arestat iar casa sa a fost bombardată ca represalii. Pe 13 noiembrie 1956, Curtea Supremă este nevoită să declare ca neconstituționale legile de segregare din autobuzele publice din Montgomery.

Victoria a fost atât de răsunătoare, că, în 1957, King a fost ales lider al Southern Christian Leadership Conference. Tot atunci scrie și prima sa carte, Stride Toward Freedom: The Montgomery Story.

Martin Luther King s-a numărat printre liderii așa-numitei organizații pentru drepturile civile ale populației de culoare „Big Six”, care a organizat Marșul spre Washington, care a avut loc în 28 august 1963. Protestatarii au avut revendicări extrem de precise: încetarea segregației rasiale în școlile publice, legi care să interzică discriminarea rasială la angajare, protecția liderilor populației de culoare față de brutalitățile poliției, salariul minim orar de 2 dolari. În ciuda dezacordurilor dintre lideri, marșul a fost un succes, cu peste un sfert de milion de participanți, unul din cele mai impresionante mișcări de protest din epocă. Participanții s-au oprit în fața memorialului Lincoln din Washington DC.

Cu această ocazie, Martin Luther King a ținut un discurs, cunoscut ulterior sub numele de „I Have a Dream” (Am un vis): „Vă spun azi, prieteni – chiar dacă va trebui să dăm piept cu greutățile de azi și de mâine, că am avut un vis. Este un vis cu rădăcini adânci în visul american. Am visat că într-o zi, această națiune se va ridica și va înțelege adevărul cuprins în crezul său: susținem că acesta este evident – toți oamenii se nasc egali. Am visat că într-o zi, pe dealurile roșii din Georgia, copiii foștilor sclavi vor sta la aceeași masă cu copiii foștilor proprietari de sclavi. Am visat ca într-o zi, statul Mississippi însuși, stat în care te simți sugrumat de injustiție. Am visat că cei patru copii ai mei vor trăi într-o zi în mijlocul unei națiuni în care nu vor mai fi judecați după culoarea pielii, ci după calitățile lor”.

„I Have a Dream” este considerat astăzi unul din cele mai bune discursuri din istoria Americii. Marșul ce a urmat, dar în special discursul emoționant al lui King, au contribuit din plin la promulgarea Civil Rights Act în 1964.

În 1965, a avut loc marșul de la Selma, statul Alabama, organizat pentru dreptul la vot la minorităților. Marșul a fost oprit cu brutalitate de poliție și a intrat în istoria mișcării pentru drepturi civice sub numele de „Duminica sîngeroasă”. Este considerat momentul care a dat o amploare națională acestei lupte pentru drepturi egale. În 1965, la scurt timp după marșul de la Selma, Congresul a adoptat legea privind dreptul la vot, care făcea imposibil aproape în state precum Alabama să mai împiedice, prin violență și intimidare, cetățenii de culoare să se încrie pe liste de votanți.

În anul 2014, a apărut filmul istoric „Selma” regizat de Ava DuVernay și scris de Paul Webb. Filmul se bazează pe marșurile drepturilor de vot din Selma tdin 1965, conduse și de Martin Luther King.

King a fost asasinat pe data de 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee. Deși în vârstă de doar 39 de ani, la autopsie medicii au constatat că avea inima unei persoane de 60 de ani, posibil acest lucru se întâmpla din cauza stresului din ultimii 10 ani de luptă pentru drepturile civile ale populației de culoare. După moartea sa i s-a acordat Medalia prezidențială pentru libertate în 1977 și Medalia de Aur în 2004; În 1986 ziua lui Martin Luther King a fost declarată zi federală în Statele Unite.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.