Cum să-i explici unui copil de azi viața din comunism

PE SCURT

Frig, frigider gol, televizor alb-negru și neapărat un milieu așezat cu grijă peste el, covoare peste tot, cuvertură cu floricele pentru pat și multe alte lucruri „comuniste” se găsesc într-un apartament optzecist din București. Cele patru camere: sufrageria, dormitorul părinților, dormitorul copiilor și bucătăria sunt amenajate ca pe timpul lui Ceaușescu. Elevii se pot teleporta pentru două ore în acele vremuri și pot simți mirosurile, trăirile, bucuriile, frustrările, nevoile, drepturile și libertățile unei familii tipice românești din anii `80.

PE LUNG

Apartamentul 80east este creat de o echipă de tineri care au copilărit în anii `80. Povești despre comunism am auzit destule, dar inițiatorii acestui proiect vor să le ofere adolescenților de azi mai mult decât atât.

„Am vrut să-ți dăm ocazia să privești o zi obișnuită cu ochii unui om de-atunci, să pui mâna pe haine, tehnologii și jocuri din comunism, să deschizi debarale și cămări, să citești cărți și ziare, să asculți discursuri ceaușiste și să interacționezi cu trecutul. La final, să-ți răspunzi singur la întrebarea: cum a fost, de fapt?”, se menționează pe site-ul proiectului.

Astfel, apartamentul este deschis pentru excursii care durează două ore. Acestea sunt construite în jurul unor task-uri dedicate elevilor de liceu, pe care trebuie să le îndeplinească folosind doar informațiile, tehnologia și resursele de atunci.

Locul este mobilat exact ca pe vremea lui Ceaușescu, iar vizitatorii au acces la  cărți, ziare, reviste, filme, documentare și emisiuni de divertisment din vremea respectivă.

Autorii proiectului spun că își doresc să le ofere elevilor o experiență educativă interactivă care să-i ajute să înțeleagă drepturile și libertățile cetățenilor din comunism.

La Brașov mai există un astfel de loc. Este vorba despre Muzeul traiului în comunism care, de asemenea, reproduce modul de viață al românilor din anii `80. Totodată, acesta poate fi închiriat pentru mai multe zile. Vizitatorii pot să și guste din mâncărurile specifice acelor vremuri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.