Igor Dodon: „Coaliția nu trebuie jertfită pe altarul ambițiilor personale”

Igor Dodon a venit cu o reacție după ce Maia Sandu a prezentat proiectul de modificare a Legii Procuraturii, iar PSRM a depus o moțiune de cenzură împotriva Executivului. Șeful statului spune că „procesele politice din ultimele zile sunt tensionate, dar nu fatale pentru Coaliția de guvernământ”.

Foto: UNIMEDIA

„Există teren și timp (câteva zile) pentru ca inițiativa anticonstituțională să fie retrasă. Există încă răgaz pentru reflecții din partea conducerii Blocului ACUM și pentru înțelegerea faptului că procurorul general nu poate fi subordonat politic, iar Coaliția nu trebuie jertfită pe altarul ambițiilor personale”, a scris Dodon.

Astăzi a avut loc ședința Parlamentului, în care Maia Sandu a prezentat proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Ulterior, PSRM a depus o moțiune de cenzură în Parlament.

Potrivit inițiativei venite de la Guvern, prim-ministrul va preselecta cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General și va transmite lista și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit Constituției Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă, în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern în fața Parlamentului în timpul ședinței plenare, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului sau dacă moţiunea de cenzură depusă este respinsă, programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate şi devin executorii pentru Guvern.

Dodon Igor / Sursa:Facebook


Pub