(video) Olesea Stamate, după înaintarea moțiunii de cenzură: Dacă PSRM spune că proiectul este neconstituțional, atunci cum explică faptul că a votat un proiect similar în septembrie

Ministra Justiției, Olesea Stamate, afirmă că argumentele invocate de PSRM, precum că asumarea răspunderii de către Maia Sandu ar fi neconstituțională, nu sunt la locul potrivit. Stamate afirmă că potrivit logicii socialiștilor, modificarea Legii Procuraturii din septembrie, unde s-a instituit de către Ministerul Justiției o comisie de preselecție, tot ar fi neconstituțională, însă PSRM a votat-o în plen.

Foto: UNIMEDIA

„În general, este cert faptul că acest Guvern, este primul Guvern după mulți ani, care își dorește o reformă corectă. [...] În general, nu există o practică internațională de numire a procurorului general. În diverse țări, aceste mecanisme lucrează diferit. În unele țări, Ministerul Justiției, în alte țări – Guvernul, în alte țări este aprobat de către Parlament, în altele de către președinte. Riscuri există în orice circumstanțe. Dacă vine unul care dorește să oligarhizeze, indiferent de modalitatea de desemnare a procurorului general, aceasta poate fi fraudată. Noi asta am văzut. Noi am văzut un CSP instituit pentru evitarea politizării procuraturii și am văzut ce s-a întâmplat în ultimii ani”, a declarat Ministra Justiției.

Stamate neagă faptul că numirea candidaților este o imixiune în justiție de către o persoană politică.

UNIMEDIA amintește că, astăzi, PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Maiei Sandu, asta după ce cea din urmă, și-a asumat răspunderea cu privire la un proiect de lege ce va schimba legea Procuraturii.


Pub