Reguli de bun simț. Cum coborâm din avion?

Aeroplane Passengers Preparing to Disembark (Photo by: Dukas/Universal Images Group via Getty Images)

PE SCURT

Avionul nici n-aterizează bine, că la bord se dezlănțuie haosul. Pasagerii se ridică brusc înainte ca aeronova să se fi oprit în loc, își trag bagajele din compartimentul de sus, se îmbracă, își adună lucrurile și se instalează binevoitori pe pasajul îngust dintre rânduri unde mai zăbovesc în picioare câteva minute bune. De ce facem asta?

PE LUNG

Psihologii spun că există mai multe motive, unul dintre ele fiind „efectul turmei”. Când un pasager se ridică de pe scaun, cel mai probabil vecinul său va face la fel. Ceilalți oameni de la bord le vor urma exemplul. Este o acțiune instinctivă care are la bază și spiritul competiției, întrucât nimeni nu vrea să rămână în urmă.

Oamenii se grăbesc să iasă din avion și pentru că nu vor să piardă următoarele zboruri, sunt claustrofobici sau pur și simplu vor să-și dezmorțească mai repede picioarele. Cu toate acestea, niște reguli de bun simț trebuie să fie totuși respectate.

Debarcarea are o etichetă, iar noi vă spunem ce pași să respectați data viitoare când coborâți dintr-un avion.

Adunați-vă lucrurile din timp

Căștile, laptopul, cărțile, carnetele, telefoanele, gustările – adunați, împachetați și puneți la loc tot ceea ce ați folosit pe parcursul zborului, fără a vă ridica de pe scaun, desigur. Asigurați-vă că sunteți gata de plecare din timp. Atunci când semnul centurii de siguranță se va stinge și toți vecinii se vor ridica în picioare, vă veți simți presați și nu veți fi suficient de atenți. Pasagerii își uită adesea laptopurile și telefoanele în avion.

Nu vă ridicați până nu primiți semnalul

Însoțitorii de zbor vor insista întotdeauna ca pasagerii să rămână pe scaune până când avionul ajunge la locul său de parcare. Este, în primul rând, o măsură de siguranță. De fiecare dată când o persoană se ridică de pe scaun în timp ce avionul încă se deplasează, însoțitorii de bord trebuie să anunțe pilotul, iar acesta ar putea fi nevoit să oprească aeronova. Așadar, este esențial ca pasagerii să-și părăsească locurile numai după ce primesc semnalul.

Așteptați-vă rândul

Scenariul ideal este acela în care debarcarea începe de la pasagerii din primul rând, iar ceilalți așteaptă liniștiți așezați. Abia când pasagerii din fața noastră și-au luat bagajele și au plecat este rândul nostru să ne ridicăm și să facem același lucru. Dacă aveți bagaje în compartimentele din față sau din spate, nu intrați pe culoar și nu încercați să ajungeți la ele. Așteptați până când pasajul dintre scaune se eliberează. Același comportament este valabil pentru persoanele care călătoresc cu copii și au multe genți și pachete. Este de bun simț să-i lăsați pe pasagerii cu puține lucruri, care sunt pregătiți de ieșire, să înainteze.

Spuneți „Mulțumesc!”

Atunci când ieșiți din avion nu uitați să mulțumiți echipajului. Interacțiunile însoțitorilor de zbor cu unii pasageri pot fi neplăcute, așa că un „mulțumesc” și un zâmbet amabil îi vor face să se simtă bine. Scoateți-vă căștile din urechi și răspundeți atunci când membrii echipajului vă urează o zi bună sau vă mulțumesc.

Cu toții avem întâlniri la care ne grăbim, alte zboruri pe care nu vrem să le pierdem, cu toții suntem obosiți după o călătorie lungă și vrem să-i îmbrățișăm pe cei dragi. Dacă vom cădea pradă nervilor, nu vom obține nimic bun, așa că putem învăța să fim mai răbdători și mai amabili cu ceilalți pasageri de la bord, pentru ca zborul să fie unul plăcut.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.