12:50:56 25.04.2024
Stiri

Rusia a capturat cea mai avansată rachetă a Israelului și refuză s-o returneze

Știri 08.11.2019 13:29 Vizualizări2488 Autor: Ziarul National
Rusia a capturat cea mai avansată rachetă a Israelului și refuză s-o returneze


Armata rusă a pus stăpânire pe racheta unuia dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană ale Israelului, numit ”Praștia lui David”. Astfel, creste brusc probabilitatea ca Moscova să-și dea seama rapid cum poate învinge acest sistem avansat, conceput pentru a distruge în zbor rachetele balistice. Mai grav este ca Moscova poate împărtăși aceste informații cu dușmanii comuni ai SUA și Israelului, precum Iranul, consideră Business Insider, care adaugă că racheta a fost capturată de armata rusa în iulie 2018.

Atunci, Israelul le-a folosit pentru a doborî rachetele rusești lansate de trupele siriene spre teritoriul israelian. Una dintre rachetele israeliene s-a autodistrus dupa ce a devenit clar că armele siriene nu vor ajunge in Israel. O altă rachetă israeliană a căzut pe teritoriul Siriei. De acolo a fost recuperată de militarii regimului sirian și apoi transferată în Rusia.

”Praștia lui David” este o rachetă de interceptare cu rază medie de acțiune produsa de compania israeliană Rafael Advanced Defense System. O varianta a acesteia este produsa si de compania americană Raytheon, în cadrul programului de inlocuire a versiunii mai vechi a rachetei Patriot.
În Israel, ”Prastia lui David” a intrat in dotarea armatei în 2017. Iar în iulie 2018 a avut loc prima utilizare în lupta a sistemului.
„Acest lucru este alarmant. Dacă aș fi fost o companie precum Rafael, aș începe să devin nervos”, a spus Ayan Williams, expert de la Centrul de Studii Internaționale Strategice. El a adăugat că alarmant nu este că Rusia va începe să copieze sistemul israelian pentru propriile nevoi, ci că și alte țări ar putea face acest lucru.
„Dacă Iranul va primi tehnologia, în doi ani vom vedea că are un sistem identic”, a spus el.

Rusia poate studia arma capturata și să afle cum să învinga in lupta ”Prastia lui David”. Va fi o mare problemă pentru unele țări, cum ar fi Polonia, care cumpără aceste sisteme, ca să nu mai vorbim de Israel.
Publicația chineză SINA a mai scris că Statele Unite și Israelul au cerut Rusiei să returneze racheta. Dar cererile au ramas fara vreun raspuns.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md