Cum să le vorbești tinerilor despre politică? Exemplul unui vlogger de succes din Kazahstan

PE SCURT

Murat Daniyar are 23 de ani și adună sute de mii de vizualizări pe canalul său de Youtube. Vorbește despre politică și problemele sociale din Kazahstan și spune că ar face mai mulți bani din activitatea sa dacă ar alege să povestească despre lucruri mai „ușoare”. „Cu doi ani în urmă, printre tineri, era la modă să zici că nu te interesează politica. Acum, însă, în orice local vei auzi discuții despre politică”, spune Murat.

PE LUNG

Tânărul a studiat Relații Internaționale și spune că mereu și-a dorit să fie diplomat. „Să apăr drepturile țării mele, aflându-mă peste hotare. În Paris, pe undeva, de exemplu”, afirmă Murat zâmbitor. „În al treilea an de facultate am înțeles că în țara mea se întâmplă lucruri urâte și mi-am propus să schimb ceva prin intermediul rețelelor de socializare. Am început să postez videouri pe Youtube. De regulă, abordez probleme din mediul social și politic și promovez ideile liberale”, afirmă tânărul din Kazahstan.

În primul său vlog postat pe Youtube, Murat a vorbit despre sistemul autobuzelor din Almaty, orașul în care trăiește. „Șoferii furau bani, autobuzele erau murdare și vechi. Nu aveam sistem electronic de taxare. M-am întrebat atunci cum putem opri corupția în rândurile celor de la putere, dacă noi nu putem opri furturile din autobuze? Iată că după doi ani din acel moment, 95% din autobuzele din Almaty sunt noi. Nu cred că am avut un rol foarte mare în rezolvarea acestei probleme, pentru că la momentul respectiv eu aveam puțini urmăritori”, recunoaște Murat.

Tânărul în vârstă de 23 de ani a participat la CampCamp 2019 – o tabără internațională axată pe comunicarea dintre activiștii civici, desfășurată recent la Chișinău, care a adunat sute de tineri din diverse țări. 

Enlarge

MuratEldana.-Vlad-Krilevskiy
Murat (stânga) în timpul unei prezentări din cadrul CampCamp 2019, la Chișinău. Foto: Vlad Krilevskiy

Provocările Youtube-ului

În doi ani acesta a adunat 120 000 de subscriberi pe contul său de Youtube. Pe Instagram este urmărit de 20 000 de persoane.

Pe 19 martie, 2019, Nursultan Nazarbaev și-a dat pe neașteptate demisia din funcția de președinte al Kazahstanului după aproape 30 de ani în fruntea fostei republici sovietice din Asia Centrală. A doua zi, Parlamentul a aprobat o propunere de a schimba numele Capitalei Astana în Nursultan în cinstea fostului lider. Murat a făcut un video destul de dur despre acest subiect și a criticat decizia. „Am crezut că dacă președintele a demisionat atunci pot să spun orice despre el. Am zis multe. Videoul a acumulat 450 000 de afișări. Numai în prima zi a acumulat 300 000. Am fost sunat și mi s-a zis să-l șterg. Apoi am aflat că videoul meu este folosit în cadrul emisiunii „Военная тайна” de la Ren TV. Atunci am hotărât să-l ascund”, afirmă tânărul.

În ultimele 7 luni acesta se ocupă doar de canalul său de Youtube. A început să câștige bani din asta, inclusiv prin intermediul contractelor de publicitate. „Aș fi mai bogat dacă n-aș vorbi despre politică. Totuși, există companii care au marketologi buni și nu se tem să-și promoveze produsele în moduri inedite. Lucrez cu unii din ei”, afirmă Murat. Printre cele mai importante colaborări ale sale se numără cele cu compania aeriană națională a Kazahstanului, dar și un mare producător de telefonie mobilă.

„Kazahstanul are nevoie de timp”

Murat își face scenariul, filmează și montează de unul singur. Crede că i-ar fi ușor să se implice în politică, dar nu știe încă dacă-și dorește acest lucru. Situația din Kazahstan este și bună și rea, spune el. „Filmez videouri despre subiecte sensibile și puterea nu întreprinde măsuri represive împotriva mea. Deci, libertatea de exprimare există într-o anumită măsură. Deși toată lumea se teme să vorbească despre politică, iar Kahastanul se clasează pe locul 158 din 180 în clasamentul libertății presei. Există totuși trăsături pozitive. Kazahastanul are nevoie de timp, pentru că mentalitatea sovietică predomină”, explică Murat.

N-am crezut niciodată că viața mă va aduce în Moldova. Sunt foarte sincer: străzile și trotuarele sunt foarte proaste. De la aeroport la hotel drumul a fost interesant”, mărturisește Murat râzând. Acesta a apreciat vinul bun și mâncarea sățioasă. „Evident că să se simte că e o republică ex-sovietică. Clădirile construite atunci, care au omorât orice urmă de creativitate și individualitate, sunt inconfundabile”, punctează el.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.