Pe 9 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului
Social 7 noiembrie 2019, 17:36 | 1228

Ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului sunt în plină desfășurare în mai multe orașe europene. La Chișinău, evenimentul a fost marcat printr-o conferință a istoricilor, în care s-a accentuat importanța reunificării Germaniei.

Șeful adjunct al Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Ullrich Kinne, a menționat că această conferință se înscrie în șirul evenimentelor organizate de misiunea diplomatică pe care o reprezintă, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Printre acestea e și expoziția „Puterea sentimentelor”, pe care o mai puteți vedea la Muzeul Național de Artă până pe 13 noiembrie.

Căderea Zidului Berlinului a fost un eveniment de o importanță deosebită nu doar pentru Germania, a spus directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava.

La conferința organizată de Centrul cultural german „Akzente”, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și cu sprijinul „Goethe Institut” din România, a participat și istoricul Robert Kindler, de la Universitatea Humboldt din Berlin.

Zidul Berlinului a fost ridicat în vara lui 1961. În dimineața zilei de 13 august, locuitorii din Berlin s-au trezit cu un șantier: autoritățile comuniste începuseră să instaleze un gard de sârmă ghimpată între partea de est și cea de vest a orașului. În 28 de ani de existență, peste 100 de oameni au fost uciși când au încercat să treacă în partea occidentală a Berlinului. Data oficială a căderii Zidului este 9 noiembrie 1989, însă demolarea lui a început în iunie 1990. În acele șapte luni, controlul la graniță încă exista, dar nu mai era la fel de strict ca înainte. Toate punctele de trecere a frontierei au fost desființate la 1 iulie 1990, iar în luna octombrie a aceluiași an, Germania a redevenit o singură țară. 

Opinia ta contează. Comentează!