15:53:43 29.03.2024
Stiri

RAPORT // Discrepanța dintre SĂRACI și BOGAȚI devine tot mai accentuată în R. Moldova

Economie 07.11.2019 15:01 Vizualizări1599 Autor: Ziarul National
RAPORT // Discrepanța dintre SĂRACI și BOGAȚI devine tot mai accentuată în R. Moldova Radio Chișinău


Inegalitatea socială și economică dintre populația săracă și cea bogată devine tot mai accentuată. Deși, în ultimii ani asistăm la o creștere economică pozitivă, aceasta nu aduce beneficii tangibile populației. Este una dintre concluziile Raportului de Stare a Țării, elaborat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Experții susțin că Republica Moldova are nevoie de programe care să asigure creștere economică, dezvoltarea mediului de afaceri, combaterea economiei tenebre și modernizarea serviciilor de asistență socială și medicală. Relatează Aliona Savca

Experții susțin că cea mai vulnerabilă la sărăcie este populația din mediu rural. În opinia directorului executiv al „Expert - Grup”, Adrian Lupușor, lipsa unei creșteri economice sustenabile și nivelul înalt al economiei informale determină, în consecință, lipsa unei baze impozabile largi, ceea ce pune presiuni mai mari pe sistemul de protecție socială, lărgind, astfel, decalajul între diferite categorii de populație.

„În Republica Moldova, nivelul inegalităților este la un nivel destul de îngrijorător. Nu doar nivelul este îngrijorător, dar și faptul că Guvernul nu prea dispune de instrumente suficiente pentru a combate această problemă din cauza dezechilibrelor sistemul finanțelor publice care la rândul său este determinat de fenomenul de îmbătrânire, de ocuparea informală și de migrație”.

În opinia expertului, Republica Moldova are nevoie de o nouă Strategie Națională de Dezvoltare care să prevadă acțiuni ce ar asigura atragerea investițiilor, creșterea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă.

„Viziunea trebuie să fie focusată pe trei piloni de bază. În primul rând pe instituții care să fie mai transparente, mai eficiente, mai competente. În al doilea rând sunt companiile, în special, întreprinderile mici și mijlocii care trebuie să fie fortificate printr-un mediu de afaceri mai prietenos prin instrumente care să asigure accesul acestora la finanțare”.

Ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, susține că proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, care este unul al solidarității, prevede creșteri salariale și prestații sociale mai mari. Aceste măsuri, în opinia, ministrei vor diminua din inegalități.

„Vom crește salariile între 6% și 10% pentru majoritatea angajaților bugetari. Plus la aceasta, venim cu creșterea programelor pentru cei cu venituri mici. În primul rând, vorbim despre creșterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 de lei la 500 de lei, implementat, deja, din anul acesta și vom lărgi numărul de persoane care vor beneficia de acest ajutor”.

Natalia Gavriliță a adăugat că Guvernul își propune asigurarea unei creșteri economice durabile și implementarea accelerată a proiectelor, în special, a celor cu finanțare externă.

Sursa: radiochisinau.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md