(video) PSRM: Olesea Stamate a fost presată politic pentru a anula concursul la șefia PG. Cerem demisia ministrei Justiției

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cere demisia ministrei Justiției, Olesea Stamate, după ce aceasta a anunțat decizia de a anula concursul pentru ocuparea funcției de procuror general.

Foto: UNIMEDIA

„PSRM a luat act de decizia ministrei Justiției, Olesea Stamate. Constatăm că avem parte de un final tragic, ce aduce cu sine cel mai mare eșec al actualei guvernări. Ministra Justiției anulează propriul concurs, organizat așa cum a dorit ea și cu cine a vrut ea. Anumite presiuni politice au obligat-o să ia această decizie, discreditând total reforma Justiției. Ministra Stamate trebuie să facă gestul de onoare și să demisioneze, pentru că a discreditat întreg Guvernul. Olesea Stamate a compromis și modificările legislative, făcute cu forțarea Constituției. Noi am sperat că acestea vor conduce la selectarea unui procuror competent”, a declarat deputatul socialist, Vasile Bolea.

PSRM consideră că anularea concursului denotă faptul că actuala ministră a Justiției „are un candidat preferat la această funcție”, dar care nu a trecut acest filtru, motiv pentru care se va anula rezultatele acestuia.

„După acest eșec rușinos, urmează să purtăm discuții cu majoritatea parlamentară. Guvernul trebuie să-și asume acest eșec, iar majoritatea parlamentară va activa pentru a spăla această rușine”, a spus Bolea.

„Parlamentul este o filială a Ministerului Justițieie? Sau poate Procuratura Generală este o filială a acestui minister? Nu este așa stimată ministră, de aceea trebuie să vă prezentați demisia!”, a declarat și consilierul președintei Parlamentului, Fadei Nagacevschi.

„Indignarea nu este doar a noastră. Indignarea este și a celor ce participă la concursuri, a societății, în general. Vineri am participat la o ședință la Ministerul Justiției, am discutat despre un proiect de lege ținut sub masă, pentru că așa cum voi nu l-ați văzut, așa nici noi. Probabil doamna Stamate a uitat că atât Platforma DA, cât și Blocul ACUM erau partide extraparlamentare și strigau foarte activ când se făcea ceva de genul ăsta. Noi vrem transparență în tot acest proces”, a adăugat și deputatul PSRM, Grigore Novac.

„Actualul procuror interimar este o rudă de cuiva, ministra Justiției sare în apărarea CSM, propune niște proiecte de lege, care nu trec avizarea la Comisia de la Veneția. Oare asta nu denotă faptul că doamna ministru este afiliată unui partid din cadrul Blocului ACUM”, a mai adăugat Bolea.


Pub