Iranul anunță că a început injectarea uraniului în centrifuge la uzina nucleară subterană de la Fordo

Iranul a început miercuri procesul de îmbogăţire a uraniului la nivelul de 5% la uzina sa nucleară subterană de la Fordo, prin injectarea de uraniu în stare gazoasă în centrifuge, a transmis televiziunea de stat, la o zi după ce preşedintele Hassan Rouhani a anunţat o nouă reducere a angajamentelor asumate de ţara sa în faţa comunităţii internaţionale prin acordul nuclear încheiat în 2015 la Viena, transmite Reuters.

Foto: reuters.com

Rouhani a declarat marţi că Iranul îşi va relua activităţile de îmbogăţire a uraniului la uzina de la Fordo (180 km sud de Teheran), îngheţate de la intrarea în vigoare a acordului nuclear internaţional.

„În prezenţa inspectorilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Iranul a început injectarea gazului (de uraniu) în centrifuge la Fordo”, a transmis miercuri televiziunea de stat, scrie Agerpres.

„Iranul a luat a patra măsură de reducere a angajamentelor sale nucleare din acord ca reacţie la presiunea crescută a SUA şi la lipsa de acţiune a părţilor europene din acord pentru a-l salva”, a indicat aceeaşi sursă.

La Viena, AIEA a precizat că inspectorii săi se află pe teren în Iran şi îşi vor prezenta ulterior raportul cu privire la activităţile relevante.

Prin acordul din iulie 2015, Iranul a acceptat să-şi reducă drastic activităţile nucleare, pentru a le garanta caracterul exclusiv civil, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale care îi sufocă economia.

Iranul a fost de acord în 2015 să transforme uzina de la Fordo într-un centru de cercetare, unde cele 1.044 de centrifuge de primă generaţie IR-1 să fie folosite pentru alte scopuri decât îmbogăţirea uraniului, precum producerea de izotopi stabili, cu o varietate de utilizări civile.

Retragerea unilaterală a SUA din acord în mai 2018 şi restabilirea sancţiunilor americane, care privează Iranul de beneficiile economice scontate, au determinat Teheranul să-şi reducă treptat angajamentele asumate.

Republica islamică produce în prezent uraniu îmbogăţit la un nivel superior limitei de 3,67% prevăzute prin acord şi nu o mai respectă pe cea de 300 kg impusă pentru stocurile sale de uraniu slab îmbogăţit.

Luni, când s-au împlinit 40 de ani de la luarea de ostatici de la ambasada SUA la Teheran, Iranul a anunţat că a început să producă 5 kg de uraniu îmbogăţit pe zi, de zece ori mai mult decât în urmă cu două luni, şi că a pus la punct în două luni două noi tipuri de centrifuge avansate.


Pub