Image-Description
Guvernul și-a asumat răspunderea: Maia Sandu va propune candidații la funcția de procuror general
Politic 6 noiembrie 2019, 12:51 | 1786

Premierul Maia Sandu va fi cea care va va selecta doi candidați la funcția de procuror general, pe care îi va propune Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru face posibilă o asemenea pocedură, Guvernul a modificat în ședința de astăzi, 6 noiembrie, Legea Procuraturii, făcând uz de procedura de angajare a răspunderii în fața parlamentului.

„Știm cu toții că oamenii cer un procuror general al dreptății. Justiție advărată am promis atunci când am fost de acord să devin prim-ministru. Reforma justiției nu este un moft personal al meu, este singura modalitate de a asigura oamenilor o viață bună.Din păcate procesul de evaluare a candidaților a fost viciat. Am văzut probele prezentate de ministrul Olesea Stamate”, a declarat Maia Sandu.

„Epoca stăpânilor asupra justiției a încetat, iar acest proiect de lege vine să sprijine eforturile de dezoligarhizare a statului”, a comentat ministrul de Interne, Andrei Năstase.

Tot astăzi, după ce ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că va anula concursul de preselecție la funcția de procuror general, fracțunea parlamentară a PSRM a venit cu reacție virulentă, solicitând demisia acesteia.

„Avem parte de un final comico-tragic care aduce cu sine cel mai mare eșec al actualei guvernări. Ministra Justiției își recunoaște eșecul și anulează propriul concurs. Decizie care discreditează total reforma justiției și pune sub semnul întrebării neprofesionalism. Prin neprofesionalismul de care a dat dovadă, ministra Justiției trebuie să-și dea demisia de onoare”, consideră deputații socialiști.

Motivul invocat de Olesea Stamate pentru anularea concursului a fost cel că un membru al comisiei a apreciat disproporționat unii candidați, în raport cu alți candidați. În cazul în care punctajul oferit de acel membru al comisiei este scos, în lista celor patru candidați ar intra Ștefan Gligor, a precizat Stamate.

Opinia ta contează. Comentează!