Noi mărturii împotriva lui Trump
Externe 6 noiembrie 2019, 18:00 | 1031

Ambasadorul american la Uniunea Europeană a recunoscut că a condiţionat un ajutor militar destinat Ucrainei de lansarea unei anchete asupra unuia dintre rivalii democraţi ai lui Donald Trump, Joe Biden. Ce rol joacă această declarație în ancheta demarată împotriva liderului de la Casa Albă, aflați din următorul grupaj de știri.

STATELE UNITE Audiat în cadrul anchetei pentru destituirea lui Donald Trump, ambasadorul Gordon Sondland a recunoscut că i-a explicat unui consilier al preşedintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, că țara sa va primi un ajutor militar de 250 de milioane de dolari doar cu o condiție. Asta dacă autoritățile de la Kiev vor anunţa public declanșarea unei investigații care să vizeze afacerile din Ucraina ale lui Joe şi Hunter Biden. Afirmația aruncă tot mai multă umbră asupra acțiunilor lui Trump, care a negat anterior că ar fi tărăgănat ajutorul destinat Kievului urmărind un beneficiu personal. În aceste condiții, democrații afirmă că dețin suficiente dovezi de „abuz de putere” pentru a continua procedura de destituire a liderului american.

POLONIA Președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, a pus capăt zvonurilor și a declarat public că nu intenționează să candideze pentru funcția de președinte al Poloniei. Asta chiar dacă, în ultimele săptămâni, presa de la Varșovia a speculat că Tusk va fi candidatul opoziției la alegerile prezidențiale de anul viitor și îl va confrunta pe actualul președinte, Andrzej Duda. Informația a apărut în condițiile în care oficialul își încheie mandatul european pe 30 noiembrie. Formațiunea lui Tusk, Platforma Civică, s-a aflat la guvernare în Polonia din 2007 până în 2015, când a pierdut în fața naționaliștilor.

MAREA BRITANIE Câștig în instanță pentru activiștii din cadrul grupului „Extinction Rebellion”. Un tribunal din Londra a catalogat drept „ilegală” decizia Poliției de a le interzice membrilor și simpatizanților organizației ecologiste de a protesta pe străzile capitalei britanice. Oamenii legii au impus restricția în luna octombrie după ce timp de 10 zile activiștii au organizat acțiuni de protest, în urma cărora peste 2.000 dintre ei au fost reținuți pentru perturbarea ordinii publice. 

Opinia ta contează. Comentează!