Edward Snowden a avertizat împotriva „puterii implacabile” atunci când giganţii digitali lucrează cu guvernele

Avertizorul de integritate Edward Snowden a avertizat luni împotriva "puterii implacabile" create de tehnologie atunci când giganţii economiei digitale lucrează în concert cu guvernele.

Foto: ABC News

"Atunci când marile companii şi guvernele lucrează împreună, ele sunt mâna stângă şi mâna dreaptă a aceluiaşi corp şi asistăm la concentrarea puterii", a declarat americanul prin videoconferinţă în deschiderea Web Summit, mare reuniune europeană a startup-urilor şi a noilor tehnologii care se desfăşoară la Lisabona până joi.

"Dacă se creează o putere implacabilă, cum să facem să controlăm această putere atunci când este folosită împotriva populaţiei?", a declarat Edward Snowden, în faţa antreprenorilor şi investitorilor din sectorul tehnologic, transmite Agerpres.

Guvernul american a cerut recent giganţilor tehnologiei să caute o "soluţie tehnică" pentru a garanta că forţele de ordine pot avea acces la date criptate în caz de crime grave.

Fost angajat al serviciilor americane de informaţii, Edward Snowden tocmai a publicat o carte în care povesteşte motivele care l-au făcut să transmită în 2013 zeci de mii de documente secrete mai multor media şi să dezvăluie existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a internetului.

Inculpat în SUA pentru spionaj şi furt de secrete de stat şi cu paşaportul anulat într-un moment în care se afla în tranzit prin Moscova, Edward Snowden locuieşte în Rusia din 2013.


Pub