Ceban a învins. Cum ar afecta asta parteneriatul dintre Sandu și Năstase

PE SCURT

Analiștii politici se arată convinși că rezultate alegerilor locale din Capitală nu se vor lăsa fără supărări.

Potrivit lor, evident, cel mai supărat este Andrei Năstase, însă aceste frustrări nu ar trebui să schimbe lucrurile din interiorul Blocului ACUM.

PE LUNG 

Ieri, 3 noiembrie, Andrei Năstase a fost înfrânt de socialistul Ion Ceban. Acest lucru l-a adus la tăcere. Deși după o oră de la închiderea secțiilor de votare, Năstase declara pentru un post TV că este convins că va obține victoria, el nu a mai apărut în spațiul public după anunțarea rezultatelor preliminare.

Politologul Dionis Cenușă este de părere că Andrei Năstase va reveni la Ministerul Afacerilor Interne și va începe o competiției acerbă cu Maia Sandu pentru atenție și popularitate. „Vor urma dureri de cap pentru premier și guvern, care vor trebui să facă concesii în fața lui Năstase pentru a domoli spiritul competiției din interiorul ACUM”, opinează expertul.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor celui de al doilea tur al alegerilor locale, prim-ministra Maia Sandu l-a chemat pe Năstase să revină la MAI. „Domnule Năstase, avem nevoie ca Dvs. să reveniți la Guvern cât mai curând”, este mesajul transmis de aceasta pentru colegul ei din Blocul ACUM. „Cred că oamenii au pierdut un potențial primar bun, dar democrația este un exercițiu permanent”, a punctat prim-ministra.

Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că după această înfrângere, Năstase va primi mai multe reacții negative, însă, toate acestea nu vor duce la destrămarea Blocului ACUM. „Orice pierdere doare. Și orice pierdere provoacă supărări și frustrări, dar asta nu va destrăma Blocul”, opinează analistul politic.

„Andrei Năstase este un politician imprevizibil și nu este ușor să înțelegem ce va face. În acțiunile politice ale lui Năstase adesea domină emoțiile, frustrările și mai puțin raționamentul. Din acest punct de vedere este foarte greu să înțelegem cum va proceda Năstase, dar este evident că el se află într-o situație destul de complicată. Competiția dintre el și Maia Sandu în interiorul Blocului ACUM se va înăspri, anume din cauza că Năstase nu a reușit și Sandu este câștigătoare în această competiție. Nu știu dacă Năstase se va conforma cu poziția nr. 2 în Blocul ACUM. El va fi nevoit să facă un pas înapoi și e greu să spunem cum va face acest pas și care vor fi consecințele”, este de părere analistul politic Anatol Țăranu.  

După câteva ore de la anunțarea rezultatelor finale, Platforma DA a anunțat că mâine, 5 noiembrie, va avea loc o conferință de presă. 

În municipiul Chișinău, la alegerile pentru funcția de primar general au participat peste 240 de mii de alegători sau 38% din cei înscriși în listele electorale. „Faptul că atât de puțini chișinăuieni și-au exercitat dreptul la vot trebuie să le fie ca o lecție și să-i facă să încerce să înțeleagă unde au greșit”, spune analistul Berbeca. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.