10 antreprenori tineri și de succes care au demonstrat că vârsta nu contează

PE SCURT

De câte ori auzi că ți se spune că ești prea mic pentru a face asta și că nu trebuie să vrei să ai totul și deodată. Însă, cei de la lifehack.org au selectat 10 tineri antreprenori de succes care au demonstrat că vârsta nu contează atunci când faci ceea ce îți place și muncești mult.

Aici vorbim despre fondatorii Facebook, WordPress, MyYearBook, Firefox Mozilla etc.

PE LUNG

Freelancer-ul a devenit tot mai popular în ultimul deceniu. În această epocă a internetului și a tehnologiei, oamenii sunt mai încrezători și dornici să-și vândă ideile și să ajungă pe calea succesului. Cu abilități de bază, cum ar fi să știi să creezi un site web sau să comercializezi produse online, oamenii pot ajunge în aproape orice colț al lumii, ca să arate ce pot face.

În fiecare zi în timp ce conducem, când facem duș sau trecem printr-o prelegere plictisitoare, mințile noastre vin cu unele dintre cele mai interesante idei care pot deveni planuri de afaceri mari, dar tindem să le ignorăm. Creierele noastre sunt fabrici care livrează idei, însă, doar câțiva merg mai departe de un simplu gând și acționează.

Una dintre cele mai comune plângeri ale oamenilor care înfloresc târziu și au succes în epocile ulterioare ale vieții lor este că nu au îndrăznit suficient să își vândă ideile mai devreme. În mod ironic, una dintre cele mai frecvente scuze în rândul tinerilor este că nu sunt suficient de maturi pentru a-și începe propria afacere. Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a avea succes în viață. Acest lucru ni-l demonstrează acești tineri:

1. Mark Zuckerberg: Fondatorul Facebook-ului

Cine nu folosește sau nu a auzit nimic despre Facebook? Acesta a fost creat de Zuckerberg când avea doar 19 ani. În câțiva ani de la lansare, Facebook a devenit una dintre cele mai utilizate platforme de socializare din întreaga lume. Astăzi, Facebook-ul continuă să crească și să angajeze mii de oameni. Mark a devenit un exemplu pentru foaret mulți tineri, iar el este estimat azi în valoare de 61,7 miliarde de dolari și continuă să progreseze ca antreprenor.

2. Matthew Mullenweg: Fondatorul WordPress

În anul 2005, Matthew a fondat compania Automattic care ulterior s-a dovedit esențială în crearea WordPress. Atunci el nu avea nici măcar 20 de ani. WordPress este unul dintre cele mai importante sisteme de gestionare a conținutului de pe piață, ceea ce îl reprezintă ca cea mai utilizată platformă pentru blogging. Cine s-ar fi gândit că un abandon de colegiu l-ar fi inspirat pe tânăr să creeze o platformă pentru bloguri? Valoarea lui Matthew Mullenweg este estimată la 40 de milioane de dolari.

3. Catherine Cook: Creatoarea MyYearBook.com

4. David Karp: Fondatprul Tumblr

În anul 2007 a apărut Tumblr. Site-ul de micro-blogging care este acum deținut de Yahoo. Acesta a fost fondat de David Karp după ce a împlinit 21 de ani. Chiar și după atâția ani de la lansare și concurența serioasă de pe piața site-urilor, Tumblr continuă să fie în topul platformelor de socializare.

5. Pete Cashmore: CEO Mashable

Pete Cashmore, CEO și fondator al blogului de top Mashable, în valoare de 95 de milioane de dolari. Site-ul a fost creat în anul 2005, când Pete avea 20 de ani și era popular în rândul oamenilor pentru toate știrile zilnice și bârfele legate de lumea divertismentului. Tânărul are peste 8,82 milioane de adepți ai contului său de Twitter.

6. Jon Wheatley: Creatorul DailyBooth
În anul 2009, când avea 22 de ani, Jon Wheatley a creat un site de bloguri foto numit DailyBooth. Site-ul le-a permis utilizatorilor să-și încarce imaginile de zi cu zi și să adauge și legende la ele. Simpla idee de a împărtăși instantanee împreună cu o interfață de utilizator curată a site-ului a făcut această platformă faimoasă.
7. Blake Ross: Creatorul Firefox Mozilla
Poate că nu-l cunoașteți după nume, dar sigur că îi cunoști creația – Mozilla Firefox. Într-un moment în care oamenii obișnuiau să se lipească de browserul de stocare al sistemelor lor de operare sau foloseau Google Chrome, Firefox și-a creat baza de clienți cu utilizatorii dedicați. Firefox este acum printre browserele web preferate pe diferite platforme precum Windows, Linux și Android. Firefox a fost lansat când Blake avea doar 19 ani.
8. Richard Ludlow: Fondatorul Academic Earth
Richard Ludlow a înțeles potențialul internetului care ar putea fi folosit pentru studiere. De aceea, el a creat site-ul Acedemicearth.org. Site-ul gratuit urmărea să aducă educație de calitate în rândul studenților. El a respins o ofertă de angajare cu normă întreagă și să-și facă masterul de Administrare a Afacerilor, pentru a crea acest site, când avea 22 de ani. Richard a demonstrat că antreprenoriatul nu este doar pentru venituri, dar și pentru o cauză bună.
9. Fraser Doherty: Fondatorul Super Jam
Fraser Doherty este un alt antreprenor strălucit, care a devenit milionar. El a început să lucreze la vârsta de 14 ani. Folosindu-și abilitatea de a face Jam, pe care a învățat-o de la bunica sa, Fraser a început să-și vândă Jam-ul auto-fabricat magazinelor Waitrose, pe când era un adolescent. Și-a numit compania drept Super Jam și are în prezent o valoare netă de 2 milioane de dolari.
10. Joshua Dziabiak: Fondatorul Media Catch
Născut în anul 1987, Joshua și-a făcut primul milion la vârsta de 18 ani, când a vândut prima sa companie Media Catch. Ulterior, a continuat să găsească alte câteva companii, inclusiv ShowClix și Zebra. Se spune că valoarea actuală estimată a lui Iosua este mai mare de 9 milioane de dolari.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.