Cine este Ion Ceban și cât costă programul său de patru ani?

PE SCURT

Este membru al Partidului Socialiștilor (dar declară că își va suspenda activitatea de partid după validarea mandatului), susține că va sărbători „Limba noastră” și că vorbește limba moldovenească, nu va autoriza marșurile LGBT. Nu este împotrivă ca manifestările de iarnă să fie inaugurate tot pe 1 decembrie, așa cum a fost până acum. Și-a autoevaluat programul său de patru ani de primar de Chișinău la 30 miliarde de lei (aceasta în condițiile în care bugetul municipal anual este de 4 miliarde lei (16 miliarde lei în 4 ani).

Este Ion Ceban noul primar al capitalei, care a câștigat duminică, 3 noiembrie, în turul doi al alegerilor locale, când a obținut 52,39% din sufragii. Este al patrulea primar ales al capitalei și primul exponent politic de stânga care a ajuns la cârma capitalei.

PE LUNG

Cine este Ion Ceban?

Ion Ceban are 39 de ani, născut în Chișinău. A absolvit facultatea de Matematică și Informatică, USM și facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, UTM. Posedă limbile „moldovenească”, rusă, engleză și franceză. A făcut școala de Administrare din Berlin, școala Națională de Administrare pe lângă prim-ministrul Republicii Franceze, Colegiul Regal, Institutul pentru guvernare Londra, Marea Britanie, Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Federației Ruse. Și-a făcut cariera de funcționar de la 20 de ani, urcând trepte de la consultant la viceministru și vicepreședinte al parlamentului.

În anii 2000-2002 a lucrat la Primărie, unde s-a ocupat de elaborare, coordonare proiecte și programe, domeniul social; în anii 2004-2005 a lucrat în aparatul președintelui țării consultant principal, domeniul politica internă; 2005-2008 a activat în Guvern. Din 2009 a început să activeze în Parlament unde a fost consultant, șef al cabinetului vicepreședintelui Parlamentului; iar 2011 – 2014 și 2014 – 2015 a fost deputat.

El a făcut parte din Partidul Comuniștilor din R. Moldova, în perioada în care formațiunea condusă de Vladimir Voronin se afla la guvernare. În 2012 a anunțat, într-o conferință de presă, că părăsește PCRM pentru a adera la proiectul politic lansat de foștii săi colegi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, PSRM.

Din 2015, Ion Ceban a făcut parte din Consiliul Municipal Chișinău, în funcția de președinte al fracțiunii PSRM în CMC. Din iunie 2019 a fost numit în funcția de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, fiind ales deputat pe lista PSRM la scrutinul februarie curent. A luptat pentru funcția de primar și în 2018, când s-a confruntat cu Andrei Năstase. Atunci a acumulat 47,43% pierzând lupta în fața lui Andrei Năstase care a acumulat 52,57 % din voturi.

Ce spune despre mandatul câștigat?

Ion Ceban spune că a câștigat mandatul, pentru că locuitorii municipiului vor rezolvarea problemelor. „Indiferent de opțiunile politice oamenii au aceleași probleme – mergem pe aceleași drumuri, nu avem parcări, copiii merg la aceleași grădinițe”, susține Ion Ceban.

El a promis că va fi primarul tuturor. „Eu voi face tot posibilul ca soluțiile pe care le-am propus în programul meu electoral să fie rezolvate și eu ma voi descurca, nu voi da vina pe nimeni”.

Programul de primar pentru patru ani, evaluat la 30 miliarde lei

Programul vizează activitatea primarului pentru patru ani. Bugetul tuturor inițiativelor – de la centura orașului până la parcări, de la noi grădinițe și până la termoizolarea clădirilor, de la rezolvarea stației de epurare și până la proiecte sociale – este evaluat la 30 miliarde lei.  Bugetul anual al capitalei este de 4 miliarde lei, pe parcursul a patru ani acesta va constitui 16 miliarde. În această perioadă susține că va avea o creștere a resurselor interne până la 22 miliarde lei. Iar 8 miliarde vor fi  surse atrase din exterior.

Pe scurt, ce prevede programul său

Drumuri și trotuare

Anual va fi elaborat și realizat un plan de reparație curentă și capitală, dar și de exploatare și întreținere a infrastructurii rutiere și trotuarelor.

Vor fi licitații publice transparente pentru dreptul de a executata reparația și reconstrucția drumurilor și trotuarelor, dar și verificarea specializată a calității executării lucrărilor. În contractele de executare a lucrărilor va fi stipulată clauza de reparare a carențelor din contul executorului.

Timp de 4 ani vor fi reparate toate pasajele subterane pietonale, reparate și aduse în conformitate cu cerințele de securitate parapetele de protecție a pietonilor.

Transport public

Timp de 4 ani va fi renovat și dezvoltat parcul de troleibuze și autobuze cu unități dotate complex
pentru confortul pasagerilor, inclusiv aer condiționat și sisteme necesare pentru persoane cu nevoi speciale.

Vor fi create benzi speciale, destinate transportului public, și „buzunare” pentru a nu bloca traficul.

Parcări

În termen de 3 ani vor fi construite parcări la toate intrările în oraș cu acces la transportul public.

În termen de 4 ani vor fi construite parcări multietajate în fiecare sector.

Vor fi create parcări municipale în zonele aglomerate ale Chișinăului.

Fondul locativ

400 de blocuri locative vor fi reparate capital și termoizolate

400 de ascensoare noi vor fi reparate sau schimbate după necesitate

600 de terenuri de fitness și sport vor fi instalate în fiecare curte

cel puțin 500 de terenuri de joacă noi vor fi date în exploatare

Grădinițe și școli

Ion Ceban a promis că vor fi create grupe de creșă și vor fi deschise grupe cu program prelungit.

20 de grădinițe noi vor fi date în exploatare

100 de grupe noi vor fi deschise în instituțiile preșcolare

Trafic

Timp de un an și jumătate va fi definitivat proiectul Centurii Chișinăului și vor începe lucrările.
Va fi elaborat un plan de extindere a străzilor MiorițaGrenoble, Studenților, Doina, Muncești, Transnistriei – Industrială pentru circulația transportului extraurban. Timp de 4 ani va fi reconstruită strada Albișoara cu prelungire la strada Mesager și ieșire la șoseaua Balcani. Timp de un an va fi elaborat proiectul de prelungire a străzii Mircea cel Bătrîn pînă la strada Bucovinei și vor fi începute lucrările.

Ce a declarat până acum?

Limba care o vorbește este moldovenească. „Limba care o vorbesc cu toții. Eu o numesc moldovenească. E aceeași limba. Noi avem doua părți care vorbesc despre acest lucru. Eu îmi propun să le unesc”. La 31 august  va fi marcată „ Sărbătoarea  limba noastră.”

Își va suspenda calitatea de membru al PSRM, imediat ce-i va fi validat mandatul. 

Este gata să ofere doua funcții de viceprimar și două de pretor blocului ACUM, dar și să creeze o coaliție în CMC. 

„PSRM are 22 de mandate, iar ACUM – 19, cu toţii ştim problemele capitalei şi responsabilitățile pe care le avem. Le propun să divizăm aceste responsabilități la egal. Evident că sunt deschis spre colaborare cu toți consilierii care nu au probleme de integritate”, a spus Ceban.

Nu va autoriza marșurile LGBTFaci ce vrei, dar atât timp cât nu afectează acest lucru alte lucruri. Noi am zis nu o dată: acasă, poftim, facem ce doriți, dar haideți să nu facem ceea ce deranjează altă parte a societății, în public. Nu, nu voi autoriza.

Până la vară vom scăpa de mirosul urât din Chișinău. „Astăzi avem opt colectoare la Stația de Epurare dintre care două funcționează, la celelalte se face ceva acolo și ele nu sunt funcționale. Aici ar fi de intervenit. Sunt și alte chestiuni și eu nu înțeleg de ce în condițiile în care noi avem 24 de milioane credit contractat avem doar 6% din lucrări realizate în 3 ani. Eu cred că asta este lipsă de responsabilitate”, a afirmat Ion Ceban.

Sărbătorile de iarnă. A spus că va discuta cu prim-ministra Maia Sandu, astfel încât evenimentele și activitățile organizate de Guvern și Primărie să nu se dubleze. Nu are o problemă, dacă și în acest an, așa cum a fost în anii precedenți, în Chișinău sărbătorile de iarnă vor fi inaugurate pe 1 decembrie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.