Image-Description
Ion Ceban va săbători pe 31 august „Limba Noastră”, care este „moldovenească”. PL îl va da în judecată (VIDEO)
Politic 5 noiembrie 2019, 09:40 | 3336

Primarul ales al Chișinăului, socialistul Ion Ceban, declară că va sărbători pe 31 august „Limba Noastră”, care, afirmă el, este „moldoveneasca”.

La întrebarea jurnalistului Gheorghe Gonța, care i-a cerut lui Ion Ceban să spună ce va sărbători pe data de 31 august, data la care în 1989 limba română a fost proclamată limba de stat, Ceban a ezitat să răspundă tranșant, afirmând că va sărbători „oficial, Limba Noastră”, adăugând că „Oamenii numesc diferit limba, important să o vorbim corect”. La insistențele jurnalistului, Ceban a adăugat că, în opinia sa, aceasta este „moldovenească”.

Drept urmare, Partidul Liberal a difuzat un comunicat prin intermediul căruia ondamnă „declarația iresponsabilă” a lui Ion Ceban, pe care o califică drept ilegală, având în vedere Declarația de Independența a RM, precum și Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013.

PL mai anunță că îl va acționă în judecată pe Ion Ceban, în vederea obligării acestuia să respecte legislația în vigoare, inclusiv legislația lingvistică.

„Ivan Ceban, la fel ca oricare funcționar și demnitar de stat este obligat să respecte statutul limbii române, limba oficială a RM, precum și statutul limbilor vorbite de minorități. Acasă poate vorbi orice, în calitatea sa publică este obligat să vorbească limba română, este obligat să nu o insulte și să nu o poreclească”, potrivit comunicatului PL.

Opinia ta contează. Comentează!