Cutremur puternic în Chile
Externe 5 noiembrie 2019, 15:53 | 1246

Un cutremur de 6,1 pe Richter a zguduit Chile. Mișcarea tectonică a fost resimțită puternic în capitala Santiago, unde străzile erau ocupate de protestatari. Amănunte aflați în cele ce urmează.

CHILE Seismul s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri și a avut epicentrul la 200 de kilometri de capitala țării. Presa anunță că nu s-au înregistrat victime și nici pagube materiale semnificative. În momentul producerii cutremurului, forțele de ordine încercau să disperseze protestatarii, care de trei săptămâni ies în stradă.

Manifestanții contestă inegalitatea socială şi creşterea preţurilor. Totodată, ei cer pedepsirea politicienilor corupți și condiții mai bune de viață. Mişcarea de protest s-a soldat până în prezent cu 20 de morţi.

BOLIVIA Președintele bolivian, Evo Morales, denunță o tentativă de eliminare a sa. Asta după ce elicopterul la bordul căruia se afla oficialul a fost nevoit să aterizeze de urgenţă. Incidentul s-a produs în momentul în care şeful statului socialist se pregătea să plece dintr-un sat unde venise să inaugureze un drum. Din cauza unei probleme mecanice, aparatul de zbor nu a putut lua suficientă altitudine și a aterizat pe un câmp. În ciuda anchetei care a relevat o defecțiune a elicopterului, Administrația prezidențială a anunțat că a fost vorba despre un atentat orchestrat de opoziție.

STATELE UNITE BETA Nemulțumire în rândul americanilor plătitori de taxe. Preşedintele Donald Trump și-a angajat o consilieră pe probleme de spiritualitate. Este vorba despre Paula White, un celebru pastor evanghelist american. Plătită din banii contribuabililor, ea va avea grijă de liniștea sufletească a liderului de la Casa Albă. Totodată, se va ocupa de menţinerea relaţiilor bune între Trump şi comunitatea evanghelică din Statele Unite. Criticii președintelui îl acuză însă că astfel încearcă să își asigure sprijinul acestui segment electoral crucial în alegerile din 2020. 

Opinia ta contează. Comentează!