Cazul ISUZU, funcționari cercetați penal
Social 5 noiembrie 2019, 15:58 | 1292

Trei funcționari din cadrul Primăriei Chișinău au fost escortați astăzi pentru audieri la Inspectoratul General de Poliție, în dosarul autobuzelor procurate în luna februarie curent. Procurorii au făcut percheziții în cinci locații din Chișinău de unde au ridicat documente privind procedura de licitație. Pe numele celor trei a fost inițiată o cauză penală pentru abuz de putere. Acum, ei riscă până la șase ani de închisoare.

Descinderile și perchezițiile au fost efectuate de către ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și cei de la Batalionul cu Destinație Specială „Fulger”. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale are suspiciuni că achiziționarea celor 31 de autobuze de model „Isuzu”, pentru Parcul Urban de Autobuze, s-ar fi făcut din venituri ilicite. Astfel, procurorii au pornit urmărirea penală pe faptul abuzului de putere și abuzului de serviciu. Ar fi vorba de folosirea intenționată, de către o persoană publică, a situației de serviciu, cu provocarea unor daune în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice. Polițiștii nu au făcut publice numele funcționarilor de la primărie, implicați în acest caz. Dacă acestea vor fi găsite vinovate riscă până la șase ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la zece ani. Mai agenții de știri au scris că în acest caz ar fi vizat și fostul primar interimar Ruslan Codreanu, la domiciliul căruia ar fi fost efectuate percheziții. El a dezmințit informațiile.

Amintim că cele 31 de autobuze model ISUZU noi, aduse în Chișinău în luna februarie curent, au costat municipalitatea 78 de milioane de lei. Licitația de achiziționare a fost câștigată de compania Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri LTD. Companie offshor, înregistrată în Cipru de Nord, deși fondatorii erau turci. Ulterior, în spațiul public au apărut discuții cu privire la un intermediar, care a cumpărat autobuzele și le vinde municipiului Chișinău, diferența de bani punând-o în buzunar. Pe 10 septembrie curent a fost intentată o cauză penală pe faptul acțiunilor ilegale ale factorilor de decizie din Direcția generală transport public și căi de comunicație. Procurorii spuneau atunci că există suspiciuni că procedura de achiziție publică a fost desfășurată cu abateri, fiind încălcate principiile de bază ale achizițiilor publice. Ruslan Codreanu declara că nu a participat la elaborarea caietului de sarcini și nici membru al grupului de lucru privind achiziția autobuzelor nu a fost. 

Opinia ta contează. Comentează!