Linkuri accesibilitate

„Nu se mai fură cât s-a furat și de aia avem deja atâția dușmani” declară ministrul economiei Vadim Brînzan


„Nu se mai fură cât s-a furat și de aia avem deja atâția dușmani” – a declarat ministrul economiei Vadim Brînzan într-un interviu cu Europa Liberă.

Brînzan a asigurat din nou că guvernul are un plan B, în cazul că Rusia și Ucraina nu ajung totuși la un acord privind tranzitul de gaze, ceea ce ar pune în pericol aprovizionarea R.Moldova cu gaze de la 1 ianuarie 2020. Prima alternativă ar fi „aprovizionarea de la hotarul dintre Rusia și Ucraina, de la hotarul de est sau hotarul de vest. Pe aceasta misiune lucrează Moldovagaz”. A doua, este „TurkStream”, partea bulgară a gazoductului este gata, a asigurat Brînzan iar Transgaz din România a promis să modernizeze stația din la Isaccea, cea ce ar permite R.Moldova să ia „12,4 milioane metri cubi de gaze, pe zi, prin revers”, acoperind aproape tot consumul pe timp de iarnă.

Ultima alternativă, care este negociată, este o garanție de credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare care să permită R.Moldova să cumpere gaz direct de la concernul ucrainean Naftogaz.

Moldovagaz, pe de altă parte, nu a finalizat încă negocierile cu Gazprom privind viitorul preț ar gazului livrat dar ministrul economiei este convins că acesta o sa scadă un pic.

XS
SM
MD
LG