Linkuri accesibilitate

Blocul ACUM față cu remanierea: deocamdată nu!


Deputați PSRM și ai Blocului ACUM - negocieri pentru crearea majorității, 8 iunie 2019
Deputați PSRM și ai Blocului ACUM - negocieri pentru crearea majorității, 8 iunie 2019

De ce crede președintele Igor Dodon că guvernul condus de Maia Sandu trebuie remaniat.

Președintele Igor Dodon a cerut din nou marți remanieri în cabinetul Sandu, spunând că există o „nemulțumire tot mai mare a cetățenilor față de activitatea Guvernului”. Dacă luni Dodon a publicat această cerere pe Facebook, marții a repetat-o împreună cu întreaga fracțiune parlamentară a aliaților săi socialiști, care face parte din coaliția guvernamentală PSRM-ACUM. Șeful statului și-a anunțat mai demult nemulțumirea față de activitatea unor ministere, dar a mărit presiunea pentru remanieri abia după victoria electorală de duminică a socialiștilor în Chișinău. Cum răspunde acestor cereri blocul ACUM?

Blocul ACUM față cu Remanierea: deocamdată nu!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:10 0:00
Link direct


Ambele partide partenere în bloc, dintre care unul e al prim-ministrei, iar altul al perdantului alegerilor din Chişinău, Andrei Năstase, au semnalat deja că nu văd nici un motiv pentru remanierile cerute de şeful statului. Colegul lui Năstase, Alexandru Slusari, a numit „şantaj” această cerere, susţinând cu tărie că formaţiunea sa nu se va preta acestui şantaj:

„Dacă cineva crede după acest scrutin că poate să forţeze nota acum la nivel naţional, să dea din deget, să ne arate că noi trebuie nu ştiu ce să reformatăm pentru că s-a întâmplat ce s-a întâmplat, greşeşte amarnic. Noi nu suntem un partid şantajabil, noi nu ne dăm intimidaţi de ameninţări, blocul nostru este responsabil - şantajul nu trece”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul unei conferinţe în care a apărut alături de Năstase, cel care la rândul lui crede că un motiv al eşecului pe care tocmai l-a suportat în Chişinău sunt „concesiile” prea mari pe care le-a făcut în faţa formaţiunii rivale socialiste cu care a format, alături de Sandu, o coaliţie în urmă cu patru luni.


Un coleg de partid al Maiei Sandu, deputatul şi secretarul general al PAS Igor Grosu, ne-a spus şi el astăzi că guvernul „şi-a îndeplinit misiunea”, „stabilizând economia şi deblocând finanţarea externă”, şi că, dacă ar exista vreun motiv de discuţii cu formaţiunea socialistă, acesta ar viza nu remanieri în executiv, ci măsurile sociale intenţionate de cabinet prin legea bugetului ce tocmai se pregăteşte.

În schimb, preşedintele, deşi se laudă cu relaţii bune cu Federaţia Rusia, nu a deblocat nici măcar comerţul cu această ţară, nemaivorbind de problema gazelor rusești, a mai declarat Grosu:

„Am aştepta şi noi să ne prezinte nişte realizări pe dimensiunea aceasta: deblocarea pieţelor, soluţionarea problemei în livrarea cu gaze. Noi nu prea vedem progrese pe dimensiunea estică. Cum îşi face tema de acasă, ne aşezăm şi discutăm. Deocamdată guvernul îşi face meseria: trebuie să dăm raioanelor conducere, să le aprobăm bugetele. Avem de lucru. Eu aş vrea să văd cum cineva s-ar împotrivi măririi indemnizaţiei pentru perioada rece a anului, de la 350 la 500 de lei, majorării finanţării pentru administraţia publică locală, a compensaţiilor pentru scumpirea electricităţii pentru pensionarii cu pensia mică. Chiar sunt curios cum un preşedinte care ţine la cetăţeni n-ar vrea să susţină aşa iniţiative. În rest, noi nu vedem nici un motiv pentru remanieri în garnitura guvernamentală. Miniştri îşi fac toţi bine treaba”, a afirmat Grosu.


Maia Sandu, care îi reproşează președintelui încă dinaintea scrutinului local că nu sprijină în de-ajuns eforturile de reformă ale cabinetului său, a declarat cu o zi mai devreme că este gata să lupte pentru justiţie „fie din guvern, fie din stradă”.

Igor Grosu ne-a explicat că preşedintele Igor Dodon ar încuraja anumiţi judecători şi procurori care s-ar opune reformelor iniţiate de guvern să caute protecţie la preşedinţie:

„Atunci când personaje, care zilele trecute au fost reţinute, arestate merg pe la diferite instituţii şi au loc întâlniri cu diferiţi factori de decizie căutând protecţie, asta nu ajută la reforma justiţie. Deci, noi nu acceptăm abordări în care se trag sforile. Noi ştim lucrurile acestea. Şi ele nu dau deloc bine. Aceasta nu e reformă. Schimbarea unui stăpân cu altul nu duce decât la colaps, iar noi ne-am asumat guvernarea pentru a curăţa justiţia şi procuratura de cei care au încălcat legea, au abuzat şi au dus la ceea ce am ajuns.”


Recent, preşedintele Igor Dodon a anunţat crearea, pe lângă preşedinţie, a unui consiliu consultativ din experţi pe reforma justiţiei, acţiune privită cu neîncredere dinspre executiv, inclusiv pentru că include şi nume de magistraţi ostili măsurilor de reformă iniţiate de cabinet. Informaţii neoficiale ce au circulat săptămâna trecută arătau însă că preşedintele ar fi convocat într-o reuniune câteva zeci de magistraţi cu care a discutat problemele din justiţie departe de ochii presei şi ai guvernului.

Deocamdată, Igor Dodon neagă orice posibilitate ca socialiştii să voteze o moţiune de cenzură a democraţilor împotriva guvernului Sandu, ajunsă şi ea pe masa deputaţilor înainte de scrutinul local şi care trebuie să intre în dezbateri la prima şedinţă a legislativului, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Calcule politice ar putea face, spun pe de altă parte analiştii, ca socialiştii să folosească şi moţiunea pentru presiuni pe blocul ACUM pentru obţinerea remanierilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG