Reportera CIJM, Julieta Savițchi, a fost premiată la un concurs pentru investigații jurnalistice

Anticoruptie.md
05/11/2019
Foto: api.md

Reportera CIJM, Julieta Savițchi, a fost premiată în cadrul concursului pentru cele mai bune investigații ale anului 2019, organizat de Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API). Pentru ancheta „Paza principalelor instituții de stat, asigurată de firme cu trecut penal din anturajul lui Vlad Plahotniuc și al hoţului în lege Makena” ea a luat locul III în cadrul competiției.

La cele două categorii ale concursului: investigația anului în mass-media națională și investigația anului în mass-media locală/regională, au fost depuse în total 14 investigații publicate în perioada 10 noiembrie 2018 – 15 octombrie 2019. Dosarele au fost evaluate de un juriu format din experți în jurnalism, investigații jurnalistice, anticorupție, conform mai multor criterii, între care corespunderea standardelor jurnalismului de investigație, complexitatea subiectului, impactul investigației asupra problemei pe care o abordează și altele.

La categoria „Investigația anului 2019 în mass-media națională”, locul I nu a fost oferit, în schimb pentru locurile II și III au fost desemnate câte două investigații câștigătoare, locul II –  „Șefi pe viață la FMF: Afacerea „Fotbalul” (autori Anatolie Eșanu și Victor Moșneag, „Ziarul de Gardă”) și „Operațiunea TRANSPORT” (autor Constantin Celac). În afară de Julieta Savițchi, pe locul III s-a clasat și Liuba Șevciuc de la RISE Moldova, pentru ancheta „Numărătoarea”.

În calitate de premii, fiecare câștigător al concursului va putea aplica în 2020 pentru o bursă a Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate, în valoare de 500 până la 1000 Euro pentru realizarea unei investigații la tema corupției/delapidării alocațiilor financiare din asistența europeană oferită Republicii Moldova. De asemenea, autorilor celor mai bune investigații ale anului 2019 le-au fost înmânate certificate care garantează plata unor onorarii pentru transmiterea dreptului de traducere și republicare a investigațiilor în alte surse media.

Concursul desfășurat de API și Fundaţia Friedrich Naumann are scopul de a stimula jurnaliștii de investigație din Republica Moldova și a aprecia meritele acestora în lupta împotriva corupției și a altor fărădelegi. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Forumului mass-media 2019 care se desfășoară la 4-5 noiembrie 2019.

Anticoruptie.md
05/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii