/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Deputați pentru câteva ore. Zeci de tineri din toată țara au gustat din munca deputaților

missing
05 noiembrie 2019, ora 22:45

Suflu nou în Parlamentul de la Chișinău. Zeci de tineri au ocupat, pentru câteva ore, fotoliile deputaților și au simulat o ședință ordinară a Legislativului. Și-au ales președintele Parlamentului, vicepreședintele, biroul permanent și au dezbătut proiecte de legi. Din sală, îi urmăreau și câțiva deputați adevărați. Marina Tauber, de exemplu, le-a vorbit despre cât de murdară este politica.

Aici avem colegii din Partidul Șor, în această parte. Este o experiență inedită. Aici stau colegii noștri din Partidul Socialiștilor, cu care tot avem o experiență inedită”, Miahi Popșoi. deputat PAS.

I-a salutat și deputata Partidului Șor, Marina Tauber, cercetată penal, la libertate, pentru implicare în frauda bancară.

Eu vă salut din numele fracțiunii noastre pe care o reprezint cu mândrie din numele domnului Ilan Șor. Nu aș dori să vă speriem ce înseamnă politica moldovenească. Ea este foarte murdară.”, Marina Tauber, deputată Partidului Șor.

Eu, continuând gândul anti vorbitoarei mele vreau să vă spun că din punctul meu de vedere politica nu este murdară. Politica este murdară sau în egală măsură proporțională murdărie pe care oa duce fiecare dintre noi în politică”, Dan Perciun, deputat PAS.

Iar deputatul socialist, Vasile Bolea, s-a arătat surprins să vadă printre deputații tineri mai multe fete.

Puțin nu s-a respectat cota gender. Văd mai multe fete decât băieți. De aceea, dacă o să începeți cu alegerea organelor de conducere a Parlamentului, o să ducă ședințele probabil o domnișoară”, vasile Bolea, deputat PSRM.

După partea introductivă, tinerii s-au apucat de lucru. Cu scârț, pentru că tehnica le-a cam dat bătăi de cap tinerilor.

„Este un buton acolo. Pui și se aprinde roșu.”

„Nu lucrează? Așteptați oleacă. O să lucreze. Uite acum lucrează. Din partea fracțiunii cretin democrate, o înaintăm pe Praporșcic Valeria.”

„Urmează să citesc ordinea de zi, da?”

Printre proiectele care s-au regăsit pe ordinea de zi a fost unul legat de combatere a corupției, implimentarea sistemului de plată electronic în transportul public, dar și circulația canabisului.

„Incontestabil, corupția este una din cele mai mari probleme ale societății. Aceasta afectează, atât nivelul statului, societății, cât și întreprinderile, autoritățile. În general, statul cu toate …. Mă scuzați, emoții, prima dată la tribună.”

După mai bine de o oră de ședință, conform regulamentului, tinerii deputați și-a luat o pauză.

„Avem o pauză o pauză de până la 11.30. Vă așteptăm în sala plenului Parlamentului. … Oi … ”

Ulterior, la fel cum o fac și deputații cu acte în regulă, au ieșit în fața presei la declarații.

„Nu stați așa în spate. Să stați așa să vă vedeți toți. Haideți să stăm așa, să nu fie scara proștilor. Ok!”

Întrebați cum le-a părut ședința, președina Parlamentului a spus că:

„….. Spre mirarea noastră a fost de o productivitate deosebita.”

Aceasta a fost ediția a treia a Parlamentului Tinerilor. Acesta întrunește 51 de tineri din  19 regiuni ale țării, inclusiv din Găgăuzia și regiunea transnistreană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram