Promo-LEX. Statistica incidentelor din ziua alegerilor: Au fost înregistrate 59 de încălcări

Asociația Promo-LEX, care are misiunea de observare a alegerilor locale generale, a înregistrat 59 de incidente în intervalul dintre ora 09:00 - 21:00, printre care deteriorarea sau lipsa sigiliilor urnelor de vot, alegători decedați în listele electorale, precum și cazuri de intimidare a alegătorilor.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit datelor prezentate în ultimul raport al asociației Promo-lex, a fost înregistrat un singur caz de restricționarea a accesului observatorului și opt cazuri de deteriorare, absență sau necorespundere cu normele legale a sigiliilor secțiilor de votare.

De asemenea, observatorii Promo-lex au raportat cinci cazuri de votare nejustificată în grup și șapte cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 100 metri din preajma secției de votare.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 1 caz.

Observatorii au mai înregistrat 11 cazuri de agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor și un singur caz de transportare organizata a alegatorilor.

A mai fost raportat, de asemenea, un caz de încetare/suspendare nejustificată a votării în secția de votare.

Observatorii Promo-lex au raportat și 12 cazuri de acte de violență și intimidări ale alegatorilor de către observatori și șapte situații de deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane).

În cinci cazuri s-a observat încalcarea secretului votului prin fotografierea buletinului de vot.

Incidentele notate de Promo-lex au fost provocate în mare parte par să fie funcționarii electorali, pe locul doi fiind alegătorii.

De asemenea, au fost raportate încălcări și din partea funcționarilor publici, a observatorilor dar și a candidaților.

Grafic / Sursa:Promo-lex


Pub