Procuratura oferă noi detalii în cazul peștelui infestat, după 15 percheziții la 11 importatori de pește din capitală

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) vine cu noi detalii privind rezultatele celor 15 percheziții din Chișinău, la 11 importatori de pește, care nu au respectat condițiile de import, evaluare a conformității și plasare pe piață a mărfii, ceea ce a dus la neconformități periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

Foto: PCCOCS

Potrivit unui comunicat emis de Procuratură, perchezițiile au fost desfășurate în Chișinău, în ziua și seara zilei de vineri, 1 noiembrie 2019 sub conducerea PCCOCS în colaborare cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și ai Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției.

Astfel, oamenii legii au ridicat mărfuri fără acte de proveniență, peste 100 mii de lei necontabilizați, acte contabile, agende, înscrisuri, registre de procurări, precum și suporturi electronice de stocare a informației. Iar în cazul unui oficiu cu mai mult material probatoriu, a fost aplicată măsura de sigilare a acestuia. La această etapă, rețineri nu au fost efectuate, se arată în comunicat.

Astfel, cu asistența inspectorilor ANSA, au fost preluate mostre pentru trimiterea lor spre examinare în afara țării, din loturi de pește congelat care cântăresc peste 300.000 kg, de specie hering, merluciu trunchi, dar și macrou. Potrivit rezultatelor preliminare ale analizei, au fost depistați paraziți de diferite tipuri, în cavitatea abdominală și pe trunchiul peștilor.

Marfa a fost introdusă în țară în vara și toamna acestui an, prin punctele de trecere Criva, Otaci și Tudora, din următoarele țări de origine: Franța, Insulele Faroe, Lituania, Marea Britanie, Norvegia și Spania.

Cauza penală a fost pornită la sesizarea Guvernului.


Pub