Omagiu Rusiei de la Dodon
Politic 4 noiembrie 2019, 21:09 | 2529

Președintele țării Igor Dodon și liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski au sărbătorit ieri împreună Ziua unității naționale a Federației Ruse la Cetatea Tighina. Despre aceasta a scris șeful statului pe pagina sa de facebook. Dodon susține că a avut o discuție informală cu conducerea administrației transnistrene, iar soțiile celor doi au avut ocazia să se cunoască. Unii analiști califică însă această întâlnire drept o sfidare a statalității și o încălcare a Constituției.

Igor Dodon a afirmat că le-a fost organizată o excursie și că a apreciat înalt eforturile conducerii regiunii, care a reușit să reabiliteze Cetatea Tighina, care atrage mulți turiști. Șeful statului a mai spus că discuțiile cu Krasnoselski au fost productive și consideră că aceste întrevederi trebuie să devină permanente.

Ion Leahu, fostul membru al Comisieie Unificate de Control afirmă că șeful statului a încălcat Constituția.

Analistul politic Anatol Țăranu susține că șeful statului a sfidat statalitatea moldovenească.

Potrivit analistului român Dan Dungaciuc, Repubica Moldova nu transmite semnale că are linii roșii.

Cea mai recentă întâlnire dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselsku a avut loc pe 29 ocotmbrie, la reședința prezidențială de la Holercani, pe malul drept al Nistrului. Președintele a anunțat atunci că s-a convenit să fie deschisă o linie de troleibuz pe o lungime de zece kilometri, de la Varnița la Tighina, iar călătorii vor circula fără controlul actelor de identitate. Tiraspolul a decis să închidă unele dosare penale pe numele unor demnitari de la Chișinău, negociatorii ar putea să semneze un protocol în urma discuțiilor de la Bratislava, iar, operatorul de telefonie mobilă „InterDnestrCom” va primi licență regională. 

Opinia ta contează. Comentează!