TVA în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului maşinii! Cine a făcut propunerea şi când ar putea intra în vigoare

În Republica Moldova ar putea apărea o taxă pe valoare adăugată pentru autovehicule în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului! Propunerea a fost discutată de către ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, cu membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

La ședință au mai fost discutate propunerile consolidate pentru elaborarea obiectivelor ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2020 și au fost prezentate, de către Ministerul Finanțelor, obiectivele politicii fiscale și vamale pentru anii 2020-2022.

*Vezi declaraţiile de la minutul 24:45

https://rlive.md/embed/101824.html

Pe termen scurt ar urma să se ia în calcul propuneri de a introduce TVA pentru mașini în funcție de capacitatea motorului. Reprezentanţii din domeniu sunt de acord cu asta, însă nu îşi doresc ca să afecteze preţul general al unei maşini.

În altă ordine de idei, Natalia Gavrilița a spus că pe termen mediu urmează să fie regândit mecanismul de impozitare a luxului – ce înseamnă lux și cum acesta este impozitat.

În contextul autovehiculelor, s-a exprimat ideea de a impozita autoturismele cu o valoare mai mare, cu un acciz suplimentar. În prezent o astfel de taxă există pentru automobilele de lux, cele care costă peste 1.5 milioane de lei, în valoare de 2%.

Autorităţile îşi propun de a diminua valoarea de 1.5 milioane de lei la una mai mică (nu s-a specificat exact) şi a aplica un acciz suplimentar începând cu 2%, iar odată cu creşterea valorii bunului pe roţi, acest procent să crească respectiv. La baza acestor propuneri există un document de politici în baza căruia s-a constatat că modificările vor afecta practic 1.600 de autoturisme importate (4%).

Toate aceste lucruri mai urmează a fi analizate şi discutate, iar ulterior se va reveni cu detalii. Un termen-target al implementării noilor idei sunt anii 2021-2022.

Vezi şi: Bine de ştiut! Regulile, lista actelor necesare şi tarifele pentru vămuirea unui autovehicul importat în Moldova

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/