Proteste antiguvernametale în Irak: Capitala Bagdad a fost blocată pe măsură ce tulburările cresc

Protestatarii au blocat principalele artere din capitala irakiană Bagdad, deoarece protestele antiguvernamentale de masă continuă, informează BBC.

Foto: bbc.com

Demonstranții au fost văzuți parcând mașini în joncțiunile cheie ale orașului, în timp ce poliția a privit fără să intervină.

Începând cu 1 octombrie, zeci de mii de oameni au luat parte la două valuri de proteste pentru a cere mai multe locuri de muncă, încetarea corupției și servicii mai bune.

Peste 250 de oameni au fost uciși în confruntări cu forțele de securitate.

Săptămâna trecută, președintele irakian, Barham Saleh, a declarat că premierul Adel Abdul Mahdi va demisiona dacă partidele politice ar putea fi de acord cu înlocuirea sa.

Studenții au organizat sit-uri în școlile lor, iar birourile guvernamentale au fost închise în prima zi a săptămânii de lucru în națiunea musulmană.

„Am decis săînchidem drumurile ca un mesaj către guvern că vom continua să protestăm până când oamenii corupți și hoții vor fi dați afară și regimul va cădea", a declarat Tahseen Nasser, un protestatar în vârstă de 25 de ani, citat de AFP.

Epicentrul tulburărilor a fost Piața Tahrir din Bagdad. Proteste similare au avut loc în orașul Kut, din sud-estul Bagdadului.

Proteste / Sursa:bbc.com

Abdul Mahdi, un veteran politician islamist șiit, cu o pregătire economică, a devenit prim ministru în urmă cu doar un an, promițând reforme care nu s-au realizat.

La 1 octombrie, tinerii irakieni mâniați de eșecul său de a combate șomajul ridicat, corupția endemică și serviciile publice precare au ieșit pentru prima dată pe străzile Bagdadului.

Protestele au escaladat și s-au răspândit în toată țara după ce personalul de securitate a răspuns cu forță mortală.

După primul val de proteste, care a durat șase zile și s-a soldat cu 149 de civili uciși, Abdul Mahdi a promis că își va remania cabinetul, va reduce salariile oficialilor de rang înalt și a anunțat scheme de reducere a șomajului în rândul tinerilor.

Protestatarii au spus însă, că cerințele lor nu au fost îndeplinite și s-au întors pe străzi la sfârșitul lunii octombrie.


Pub