Image-Description
Peste 30 de incidente, semnalate de cetățeni la Promo-LEX, în cadrul turului II al alegerilor locale
Politic 3 noiembrie 2019, 21:33 | 1578

Până la 18.30, Misiunea de observare Promo-LEX a recepționat minimum 15 apeluri telefonice și cel puțin 18 mesaje pe rețele de socializare cu privire la incidente produse pe parcursul zilei alegerilor.

Pavel Postica, șeful Misiunii de observare a menționat, într-o conferință de presă la IPN, că incidentele semnalate de cetățeni se referă la transportarea organizată a alegătorilor, agitația electorală în ziua alegerilor, situații de corupere a alegatorilor, apeluri telefonice din partea susținătorilor concurenților electorali privind necesitatea de a ieși la vot și altele.

„Vă asigurăm că Misiunea de observare Promo-LEX depune toate eforturile pentru observarea echidistantă și eficientă a procesului electoral. Dar considerăm necesar de a preciza că Misiunea se conduce în activitatea sa de o metodologie de observare care prevede că informația prezentată în comunicate/rapoarte trebuie să fie observată direct de observatorul Promo-LEX sau verificată în baza mai multor surse”, a spus Pavel Postica.

„În condițiile resurselor umane deținute, este dificil ca pe parcursul zilei alegerilor să verificăm toate adresările parvenite. O parte dintre acestea au fost analizate pe parcursul zilei alegerilor, altele vor fi analizate în zilele ce urmează, rezultatele, în contextul confirmării zvonurilor, urmând a fi regăsite în rapoartele ulterioare ale Misiunii”, a precizat Pavel Postica.

Șeful Misiunii de observare a mai spus că nu este rolul observatorilor să se pronunțe dacă incidente atestate pot afecta rezultatul votului. Este rolul instanțelor de judecată și al concurenților electorali care se consideră afectați de încălcări.

„Dacă vor fi constatate 20 de cazuri de transportare a alegătorilor la secția de votare, iar diferența ar fi de 5 voturi în favoarea acelui candidat care a organizat transportarea, atunci putem avea suspiciuni că ceva a afectat cumva rezultatele”, a exemplificat Pavel Postica.

În cadrul turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie, Misiunea Promo-LEX a avut 41 de echipe mobile care monitorizează procesul electoral în cele 384 de circumscripții electorale de nivelul întâi și doi. Totodată, au fost delegați 307 de observatori pe termen scurt în incinta secțiilor de votare deschise pe teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în suburbii. Observatorii vor desfășura și numărarea paralelă a voturilor pentru funcția de primar general al Chișinăului.

Opinia ta contează. Comentează!