(interviu) Jumătate de viață în fotoliul de primar: Valentin Guțan, ales pentru al nouălea mandat la cârma orașului Cricova

Și-a dedicat o jumătate din viață localității, iar fiecare zi o începe cu gândul la cei care îi trec pragul pentru a-și rezolva problemele. Primarul orașului Cricova, Valentin Guțan, este unul dintre cei mai longevivi edili din Republica Moldova. Acesta activează în fruntea administrației publice locale încă din anul 1987 și a câștigat toate cele nouă mandate din primul tur. În toți acești ani localitatea a fost gazificată, drumurile au fost asfaltate, iar Cricova a devenit una dintre puținele localități ale țării care reușește să-și acopere cheltuielile din sursele proprii de venit.

Valentin Guțan este primul primar decorat cu cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii”, în semn de înaltă apreciere a muncii îndelungate și prodigioase în organele administrației publice, pentru contribuţie la promovarea transformărilor social-economice şi activitate organizatorică intense.

Într-un interviu pentru UNIMEDIA, Valentin Guțan spune cum este să fii primarul unei localități recunoscute la nivel internațional și care este secretul longevității în funcția de edil.

Domnul Guțan, sunteți primar al orășelului Cricova deja de 32 de ani, adică deja de jumătate de viață, vă mai aduceți aminte de primul mandat?

Nu pot să zic că am uitat, deoarece atunci când am ajuns pentru prima dată în sistemul de administrare publică, în perioada sovietică, nu mă simțeam în apele mele din cauza situației și a legislației de atunci. Lucram la școală, deoarece de specialitate sunt pedagog, și nu-mi imaginam cum aș putea schimba copiii pe maturi. Cel mai greu a fost că erau foarte multe probleme, care se cereau rezolvate. Cel mai grav era că în orașul Cricova nu era gaz, cu toate că gazoductul trecea la doi kilometri de oraș. Erau probleme și de altă natură, deoarece în perioada sovietică, dacă nu erai inclus în planul de investiții, atunci nu mai putea face ceva. Am început câte puțin și mi-a reușit, iar când vedeam rezultatele muncii, mă mobiliza să mergem mai departe.

Cum ați reușit să vă păstrați fotoliul de primar, deoarece ați confruntat și perioada URSS, mai multe regimuri politice?

Nu aș vorbi de fotoliu, cât am păstrat încrederea cetățenilor față de mine. Probabil, prin conlucrarea cu cetățenii privind rezolvarea problemelor. Pentru că cetățeanul vede când problema cu care s-a adresat este luată în evidență. Tot ceea ce s-a făcut, s-a făcut împreună cu locuitorii orașului Cricova, iar acest moment a fost unul de bază.

Ne-ați vorbit mai devreme despre problemele cu care v-ați confruntat în momentul când ați fost învestit în funcție, dar acum, în 2019, ce probleme au fost soluționate și ce urmează?

Noi anual ieșim în fața cetățenilor cu darea de seamă referitor la ceea ce s-a făcut pe parcursul anului. În perioada mandatului precedent, 2015 – 2019, au fost rezolvate multe probleme. Pot să vă spun că nu întotdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea de la târg. În 2015, împreună cu consiliul orășenesc, am depistat doar 14 probleme, însă în 2019 am rezolvat 26 de probleme, vorbesc despre cele primordiale. A fost reconstruit stadionul orașului Cricova, Casa de Cultură a fost renovată, au fost asfaltate în jur de 9 străzi, pereții exteriori ai Liceului Teoretic „A. Mateevici” au fost încălziți termic, același lucru s-a întâmplat și la Școala de Arte, de asemenea, reparația ecoperișului șarpant de la grădiniță și multe alte lucruri frumoase. Ne-am străduit să ținem cont de doleanțele cetățenilor. Evident că problema cea mai mare a fost și este finanțarea, dar am găsit diferite surse. Multe dintre probleme au fost rezolvate în urma conlucrării cu Primăria Chișinău.

„Cu părere de rău, nu am găsit un punct de tangență cu cei care au fost la guvernare...”

Nu pot să menționez o problemă, reconstrucția străzii Chișinăului, care ne-a costat 19 mln. de lei, bani cheltuiți din bugetul local. Cu părere de rău, nu am găsit un punct de tangență cu cei care au fost la guvernare. În contextul în care în Cricova sunt amplasate galeriile subterane și vrem sau nu vrem toate delegațiile oficiale vin la noi. Iar în momentul în care ne-am adresat la Guvern să ne ajute să reparăm această stradă, deoarece vin inclusiv și cei de la conducere, i-am rugat să o facem împreună, Primăria Cricova jumătate din sumă și Guvernul cealaltă parte din sumă. Din păcate, ne-au refuzat.

Cu actuala guvernare ați discutat la acest subiect?

Încă nu am reușit, din lipsa timpului. În luna iunie au fost învestiți în funcții, ulterior a început campania electorală. Cred că vor auzi și cei care ne conduc, ne-au promis că ne vor include în programul „Drumuri bune 2”, pentru orașul Cricova în jur de 3 mln. de lei, și ne-am bucurat, deoarece urma să reparăm una dintre cele mai principale străzi. Dar ne-a trecut bucuria în scârbă, deoarece până la momentul actual nu s-a făcut niciun pas în această direcție.

În anul 2015, ați fost ales cu aproximativ 54% dintre voturi, la alegerile locale generale din 2019 ați trecut, din nou, examenul și v-au ales peste 65% din primul tur. Cum ați convins alegătorii? Sau contracandidații erau slabi?

Fiecare dintre noi avem părțile mai tari, părțile mai slabe, dar am și eu o slăbiciune. Atunci când oamenii te apreciază, începi să crezi în forțele proprii. Deseori cetățeanul nu are nevoie de multe lucruri, decât de un pic de atenție, detectarea problemei și rezolvarea ei. Atunci oamenii încep să creadă în tine.

Din 1987 și până în prezent ați fost ales la cârma orășelului din primul tur al alegerilor, nu cunoașteți cum e să luptați în al doilea tur cu un alt contracandidat, cum vă reușește?

Fiind în alegerile actuale, nu aș putea spune că am fost încrezut, dar m-aș fi simțit jenat, dacă după o așa perioadă de activitate și practică ar fi trebuit să mă confrunt în turul II. A fost un scop în sine să câștig alegerile din primul tur. Nu m-aș fi simțit în apele mele, dacă era turul II.

Cum este să fiți primarul unei localități vestite, unde este și vinăria Cricova, care este recunoscută la nivel internațional?

Noi tot timpul suntem în stare de alertă. Orașul Cricova trebuie mereu să fie pregătit de a primi oaspeți. Întotdeauna trebuie să avem grijă ca orașul să fie curat și să nu avem probleme. Deseori, fiind în deplasări, când întreb dacă cunosc ceva despre Republica Moldova ei dau din umeri, dar dacă întreb de Cricova, ei zic: „Ooo, da, Cricova”. Mă bucur atunci când cineva din străinătate, inclusiv și cetățeni de ai noștri care muncesc peste hotare, îmi spun că încet cu încetul Cricova devine un oraș european.

Recent ați trecut peste campania electorală, este vreo deosebire de celelalte campanii în care ați participat?

Vreau să zic că de această dată a fost un pic mai liniștită, fără să se arunce murdărie. Anul acesta a fost foarte liniștit, nimeni nu s-a criticat, fiecare s-a străduit să vină cu ceea ce are în gând să facă.

De ce alți nu primari nu reușesc să facă ceea ce reușiți dumneavoastră?

Nu vreau să dau o rețetă, deoarece în fiecare localitate sunt probleme specifice localității. Cetățeanul nu întotdeana are nevoie de lucruri mari, noi trebuie să intrăm în esența problemei. Și deseori, folosind acele mijloace care le avem noi, fie orice localitate, am reușit să rezolvăm anumite probleme, care nu necesită investiții mari.

Aveți vreun sfat pentru proaspeții primari aleși și cei care urmează să fie votați pe 3 noiembrie?

În primul rând, să conlucreze cu cetățenii și să aplece urechea la ceea ce spun locuitorii. Aceasta ar fi cheia succesului pentru fiecare primar. Să se ocupe de probleme cetățenilor și mai puțin de problemele personale. Mulți din colegi și foști colegi de ai mei au pierdut încrederea cetățenilor după ce au ajuns în funcție, pentru că au uitat de promisiunile date și problemele locuitorilor. Mai vreau să zic că mi-aș dori o conlucrare mai strânsă dintre organele administrației publice locale și cele centrale. Cei de la guvernare trebuie să înțeleagă că dacă vom avea o administrație publică locală puternică, vom avea și o țară puternică.

Peste patru ani, la următoarele alegeri locale, veți candida pentru cel de-al 10-lea mandat?

„Să ajungem. Acum nu vreau să-mi fac planuri pentru viitor. Dacă o să-mi permită sănătatea și încrederea cetățenilor, o să merg înainate”.


Pub