Cum gătim corect pastele, orezul și carnea?

PE SCURT

Pastele, orezul, carnea, sosurile sunt feluri de mâncare des întâlnite pe mesele moldovenilor. Totuși, nu le gătim mereu ca la carte, pentru că ignorăm niște pași simpli care ar putea face diferența între un risotto uscat și unul cremos sau între niște paste lipicioase și unele perfect al dente, așa cum le preferă italienii.

Cele mai frecvente greșeli în bucătărie pot fi evitate.

PE LUNG

Risotto

Risotto este o mâncare din orez ce provine din nordul Italiei. Cald, reconfortant, rustic, dar elegant și complex – un risotto ca la carte necesită maximă atenție și grijă. Ingredientele de bază sunt orezul Arborio, ceapa, vinul alb, bulionul și parmezanul. Experimentele sunt binevenite, așa că în loc de vin alb se poate folosi, în unele cazuri, vin roșu, se pot adăuga ciuperci, mazăre, praz sau chiar fructe de mare.

În acest proces, prăjirea orezului este un pas crucial. Înainte de a adăuga vinul, orezul trebuie să fie bine prăjit și să capete acea culoare aurie. Dacă îl veți arde, va avea un gust amărui, dacă nu-l căliți suficient, va fi greu de mestecat. Așadar, atenția și răbdarea este cheia succesului atunci când gătiți un risotto.

Un risotto bun vă solicită și din punct de vedere fizic. Pentru a deveni cremos și a nu se lipi de vasul în care gătiți, trebuie să amestecați des. În plus, bulionul se adaugă treptat și în cantități mici, așa că după fiecare adăugire trebuie să amestecați până când orezul îl absoarbe. Aceasta este una dintre rețetele în care contează ordinea ingredientelor și timpul alocat fiecăruia pentru a se găti, așa că răbdarea este foarte importantă. Nu faceți greșeala de a turna toată cantitatea de bulion în orez sau de a adăuga toate ingredientele simultan.

Paste

Pastele sunt înșelătoare. Pentru că le gătim atât de des și în atâtea feluri, neglijăm regulile clasice pe care italienii le respectă cu sfințenie. Atunci când puneți pastele la fiert într-o oală prea mică, nivelul de căldură scade semnificativ. În consecință, trebuie să așteptați mai mult timp până când apa revine la fierbere. Așadar, totul începe cu alegerea vasului potrivit.

Puneți sare în apă! Orice bucătar cu experiență vă va spune că acest pas durează două secunde, dar este esențial pentru niște paste gustoase. Sarea ajută la asezonarea acestora și le creează o textură alunecoasă pe suprafață, distrugând acea senzație lipicioasă. În timp ce fierb amestecați pastele, mai ales dacă optați pentru acele forme mici precum rigatoni sau fusilli care tind să se lipească.

Nu clătiți pastele în apă rece după ce le luați de pe foc. Acestea trebuie adăugate direct în sos, întrucât astfel se vor întrepătrunde mai bine.

Steak

Un steak suculent, condimentat impecabil, rumenit perfect și mediu gătit este ideal. Bucata de carne pe care o gătiți trebuie să fie la temperatura camerei. În niciun caz, nu aruncați în tigaie o bucată de carne pe care tocmai ați scos-o din frigider. De asemenea, este important ca steak-ul să se tamponeze cu un prosop de hârtie, pentru a îndepărta orice exces de umiditate. Carnea  se asezonează generos cu sare, care este mai importantă decât pare. Dacă o condimentați prea puțin, carnea nu va avea niciun gust, chiar dacă este de cea mai bună calitate. Bucătarii recomandă sarea kosher care are granule mai mari și se prinde mai ușor de bucate. În afară de sare, mai puteți adăuga rozmarin, cimbru, coajă de lămâie și usturoi.

Un alt secret este faptul că tigaia trebuie să fie foarte bine încinsă. O tigaie fierbinte ajută la rumenirea exterioară a fripturii. Trebuie să reziștați tentației de a întoarce friptura de mai multe ori. Cheia este să lăsați căldura să își facă treaba.

După ce o luați de pe foc, carnea continuă să se gătească pentru câteva minute, așa că nu trebuie să o consumați imediat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.