Image-Description
Ministerul Economiei afirmă a asigurat securitatea energetică în timpul iernii
Economic 2 noiembrie 2019, 13:01 | 1925

Ministerul Economiei și Infrastructurii afirmă că a întreprins toate măsurile necesare pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova pe perioada de iarnă. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Economiei, Vadim Brînzan, în cadrul unor audieri publice organizate de Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe.

Obiectivul pe termen lung ar fi aderarea la Uniunea Operatorilor Sistemelor de Transport din Europa, potrivit lui Călin Negura, șef de direcție în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, care a vorbit despre interconectarea sincronă și comună, a sistemelor energetice din Republica Moldova si Ucraina, un proces lansat din 2006.

„La această etapă, împreună cu Ucraina, ne aflăm la stadiul implementării unui catalog de măsuri necesare pentru asigurarea tehnică care sa facă posibilă interconectarea. Din estimările noastre, procesul ar mai putea dura 10 ani”, a spus Călin Negara.

El a menționat că este util să fie preluată experiența Operatorului pieței de energie electrică și de gaze naturale (OPCOM) din România.

„Sperăm să învățăm din lecțiile lor, inclusiv prin crearea unei filiale OPCOM în Republica Moldova.”, a declarat Călin Negara.

Președintele Comisiei penrtu economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a precizat ca Parlamentul trebuie să ajute la procesul de accelerare a interconexiunii energetice cu Ucraina și România.

„Întârzierile ne costă nu numai bani, ci și răbdarea populației și faptul că suntem supuși unor riscuri extreme pe sectorul de securitate energetică”, afirmă Munteanu.

La rândul său, Octavian Calmîc, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a menționat că instituția pe care o conduce a făcut estimările de costuri pentru interconectare.

„Pe viitor, un impact asupra tarifelor va exista. Noi vorbim de tarifele de transport, nu de tarifele pentru populație. Pentru anul viitor, programele sunt rezonabile”, a precizat directorul ANRE.

Opinia ta contează. Comentează!