Ședința CSM, amânată din lipsă de cvorum. Curtea Supremă de Justiție rămâne în continuare fără președinte

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii s-a amânat din lipsă de cvorum. Astăzi urma să fie stabilit interimatul funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție, după ce Ion Druță a demisionat, fiind cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

La ședința de astăzi a CSM, în cadrul căreia urma să fie numit judecătorul care va ocupa funcția de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție, s-au prezentat doar 7 membri.

Potrivit președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, unul dintre membrii Consiliului, Victor Micu, se află în concediu, iar membrul delegat de Parlament, Ion Postu, a lipsit din nou de la ședință.

„Domnul Postu a declarat ca e imposibil de a se prezenta marți și a rugat să amânăm pentru miercuri. Apoi a spus ca nu poate fi prezent, fiind plecat într-o deplasare, și că joi va reveni în țară. Am organizat ședința pentru azi, dar ieri a anunțat că iar este în imposibilitate de a se prezenta”, a precizat Dorel Musteață.

UNIMEDIA amintește că la data de 24 septembrie 2019, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, a fost examinată solicitarea procurorului general Dumitru Robu, privind retragerea imunității, reținerea și arestarea lui Ion Druță, care ulterior a fost admisă cu votul a opt membri a CSM. Tot la data de 24 septembrie, Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2 alin. (2) din Codul penal, pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță.

Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate. În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului - efectuate în lipsa acestuia, din motiv că este plecat peste hotarele Republicii Moldova - procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.

Ulterior, la 1 octombrie, Ion Druță a depus cerere de demisie din funcția de președinte al CSJ.


Pub